Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici SDP-a i DF-a uputili Prijedlog izmjena Izbornog zakona

komsic niksic

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore za Grad Mostar.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Mirsad Mešić je kazao Feni da bi predloženi zakon mogao biti razmatran na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, 27. aprila, a predloženo je njegovo razmatranje po hitnom postupku.

Mešić navodi da su prihvatili inicijativu Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara koji su sačinili prijedlog koji se sastoji u tome da Mostar ostaje jedinstven grad s Gradskim vijećem koje broji 35 vijećnika.

– Na čelu Mostara je gradonačelnik koji se bira direktnim izborima, uz dva dogradonačelnika iz drugih naroda, odnosno ostalih u Mostaru. Maksimalan broj koji jedan narod može imati u Vijeću je 15, a minimalni za konstitutivne narode četiri, a za ostale jedan – kazao je Mešić.

On ističe da Grad Mostar ostaje jedinstven, „ali u glasanju se organiziraju sedam izbornih jedinica od kojih je jedna centralna gradska zona, a ostale su one općine koje su bile kada je Mostar funkcionirao kao gradska zajednica“.

– Prema podacima popisa stanovništva iz 1991. godine, utvrđeno je koliko koja izborna jedinica ima stanovnika, odnosno glasača, te je temeljem toga utvrđeno koliki broj vijećnika bira pojedina izborna jedinica dok se ne popuni tih 35. Dakle, na isti način je, otprilike, riješen i izbor gradonačelnika, što zapravo znači da onaj koji ima najviše glasova je prvi, taj je gradonačelnik. Druga dvojica, koji ne mogu biti iz istih naroda, po osvojenim glasovima su dogradonačelnici – pojasnio je Mešić.

Mislimo, dodao je, da na ovaj način, „stvaramo uvjete da Mostar postane normalna gradska zajednica i da se Mostar definitivno okrene razvojnim planovima u narednom periodu koji će podržavati i gradska administrativno-pravna struktura grada“.

– Pozivamo sve političke partije da se urazume da, podržavajući ovaj zakon, stvore uslove za normalno odvijanje glasanja, prije svega u Mostaru koji već godina nema gradsko vijeće, da time pomjerimo BiH s mrtve tačke bar što se tiče Mostara – kazao je Mešić.

Po njegovim riječima, ostale promjene Izbornog zakona BiH, bi se mogle rješavati do izbora 2018. godine „u miru, bez nekih dramatiziranja i nalazeći najbolja rješenja koja su, prije svega u interesu BiH, odnosno njenih građana“.

– Razlog za davanje ovakvog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, prije svega stoji u činjenici da se njime ukida diskriminacija, samim tim se poštuje volja Ustavnog suda BiH koji je naložio ukidanje diskriminacije u BiH. Dakle, ustavni osnov je ukidanje diskriminacije i provođenje odluke Ustavnog suda – istaknuo je Mešić.