Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Poslijepodne i u večernjim satima kiša i pljuskovi

Kišni dan u Sarajevu
26.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kisno, tmurno i hladno vrijeme u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Obilnije padavine na jugu, zapadu i sjeverozapadu BiH, gdje je očekivana količina padavina između 30 i 50, lokalno i do 70 l/m2

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Hercegovini je zabilježena slaba kiša.

Temperature zraka u 08.00 sati (°C): Bjelašnica -2; Bihać, Livno 4; Ivan-sedlo 5; Bugojno 6; Sanski Most 8; Sarajevo 9; Grude, Tuzla 10 i Mostar i Neum 11.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 934 hPa, za 8 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

U BiH danas će preovladavati pretežno oblačno. Prijepodne povremena kiša se očekuje u Hercegovini i na jugoistoku Bosne. Poslijepodne i u večernjim satima kiša i pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, u većini područja. Na vrhovima planina je moguć snijeg.

Obilnije padavine na jugu, zapadu i sjeverozapadu BiH, gdje je očekivana količina padavina između 30 i 50, lokalno i do 70 l/m2. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Krajem dana i u večernjim satima u Hercegovini i na zapadu Bosne jaki udari juga. Dnevna temperatura od 13 do 19, na jugu do 21 °C.

U Sarajevu će biti uglavnom pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne je moguća kratkotrajna i slaba kiša. Više padavina se očekuje prema kraju dana i u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 17 °C, saopćeno je iz FHMZBiH.

Kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Hronični bolesnici i meteoropate trebaju biti oprezniji, obzirom da će, nakon neuobičajeno toplog perioda, osjetnije zahladniti, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.