BiH

Posljednji ispraćaj dječaka iz Željeznog Polja: Četvrti ili peti slučaj u porodici

29/10/2016

Mještani Biljevine u Željeznom Polju kod Žepča oprostili su se od R. Š., petnaestogodišnjeg dječaka koji se preksinoć objesio u porodičnoj kući. Na mjesnom mezarju tuga, šok i nevjerica.

Podsjećamo, dječakovo beživotno tijelo pronašao je stariji brat, šokiran prizorom koji je zatekao.

Dječak je živio u osmočlanoj porodici, koja je živjela u teškim uslovima. Porodicu je prvi nakon tragedije posjetio Suvad Hadžić, direktor Osnovne škole “Abdulvehab Ilhamija”, u koju je išao dječak. Prema njegovim riječima, dječak je ranije najavio da će sebi učiniti nešto.

– Pohađao je deveti razred i bio je prosječan učenik. U školi je prošle sedmice govorio drugarima da će sebi nešto učiniti – kazao je Hadžić za Dnevni avaz te dodao da su odmah o svemu upoznali majku.

Ona je nakon toga vodila dječaka u Centar za socijalni rad Žepče na razgovore sa psihologom, o čemu je obavijestila razrednicu i direktora škole.

– Svi smo van sebe. Teško nam je, bio je vrijedan dječak, koji je radio kao veliki čovjek, išao u šumu… Gledam u ova drva, koja je pripremio, i ne mogu vjerovati da ga više nema – kazao nam je dječakov rođak Samed.

Direktor dobojskog Doma učenika od volonterke tražio seks

On nam je otkrio da ovo nije prvi put da se R. Š. pokušao ubiti. Prema njegovim riječima, nedavno je pobjegao iz škole u namjeri da se ubije.

– Nedavno se pokušao objesiti na ašlami, ali je ruksak, srećom, pukao. Vodili su ga psihologu i hodži, ali eto, opet se desila tragedija – govori nam njegov rođak.

Zbog ove tragedije, u kojoj je ugašen mladi život, jučer se nije odvijala nastava u Osnovnoj školi “Abdulvehab Ilhamija”, a odgođena je i planirana predstava. Nastavnici i drugovi iz razreda stradalog dječaka također su pogođeni ovim događajem.

Edin Šišić, direktor Centra za socijalni rad Žepče, ističe da je dječakova porodica poznata po ovakvim tragičnim slučajevima. Prema njegovim riječima, dječakov amidža isto je uradio prije 35 godina, dok se u porodici njegove majke, također, dogodilo nekoliko slučajeva vješanja.

– Ovo nije prvi ovakav slučaj u porodici. Ovo je četvrti ili peti slučaj koji se do sada desio. Mi smo poduzeli sve mjere, osigurali smo sva sredstva za psihološko vještačenje, kontaktirali smo sa školom i majkom, ali nažalost, ipak se dogodilo – kazao je Šišić.

Komentari