Poslodavci od političkih stranaka traže podršku za bolji poslovni ambijent

BiH

Udruženje poslodavaca

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) proslijedilo je najvećim političkim strankama, koje će sudjelovati na Općim izborima u Bosni i Hercegovini, dokument pod nazivom ‘Šta poslodavci očekuju od vlasti’.

U tom strateškom dokumentu , a koji je ranije predstavljen javnosti, od političkih stranaka, koje će sudjelovati na Općim izborima, traži se da podrže zahtjeve poslodavaca, u cilju postizanja boljeg poslovnog ambijenta.

Taj strateški dokument rezultat je javne rasprave u kojoj je sudjelovalo više od 20.000 poslodavaca (članica UPFBiH). Krajem augusta tekst je usvojio Izvršni odbor UPFBiH.

– Predstavnicima političkih stranaka dostavljeni su zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o PDV-u, rasterećenje privrede na svim nivoima, poboljšanje poslovnog ambijenta, prijedlozi šest akata koji će socijalnim partnerima (poslodavci i sindikat) omogućiti da sudjeluju u izradi i donošenju svih zakona i podzakonskih akata koji su od interesa za njih, zahtjev za unaprjeđenje rada ekonomsko-socijalnih vijeća na svim nivoima, hitno usvajanje pet zakona koje je izradilo Udruženje poslodavaca FBiH, usvajanje 19 zakona koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH i otpočinjanje rada na fiskalnoj devalvaciji – kaže se u saopćenju.

Poslodavci od političkih stranaka traže da podrže njihove prijedloge navedene u dokumente, kao i da odgovore na prijedloge UPFBiH dostave prije završetka predizborne kampanje.

– Na taj način građani u BiH će zaključiti kakav stav Vaša politička stranka ima prema rješavanju ekonomskih problema i podizanju životnog standarda građana – navodi se u pismu UPFBiH upućenom političkim strankama.