Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prizori haosa

Postavljeni šatori za trijažu pacijenata u Sarajevu, pred njih nagrnule stotine ljudi (FOTO)

opcabolnica_satori_trijaza

Prije ulaska u tu zdravstvenu ustanovu, svi pacijenti će ispuniti epidemiološku anketu a mjerit će im se i tjelesna temperatura

 Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ i domova zdravlja “Omer Maslić” i “Saraj polje” su, radi prevencije virusa korona, postavljeni trijažni šatori u kojima se vrše pregledi pacijenata prije ulaska u ove zdravstvene ustanove.

Ispred Kliničkog centra nalazi se stotinjak lica koje osoblje vraća na glavni ulaz kako bi obavili pregled i dezinfekciju prije ulaska u ovu zdravstvenu ustanovu.

Foto: Facebook

Ljekari i sestre u šatoru ispred KCUS-a prije ulaska pregledaju pacijente, razgovaraju sa njima o eventualnim putovanjima i kontaktima sa osobama koje su došle iz inostranstva, te ih upućuju dalje, javlja portal Klix.ba, a prenosi agencija Srna.

Ispred Doma zdravlja “Omer Maslić”, gdje je postavljen trijažni šator, od jutros se pregledaju svi oni koji žele da uđu u prostorije ove zdravstvene ustanove.

Foto: Facebook

Šatori su stacionirani i ispred Doma zdravlja “Saraj polje”, ali tamo za sada nema nikoga.

Šator, kako kaže medicinsko osoblje, još uvijek nije u funkciji, ali će uskoro početi da radi.

Šatori i pred Općom bolnicom

U cilju prevencije širenja koronavirusa, i na ulazu u Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu je postavljen šator gdje će se vršiti trijaža pacijenata, saopćeno je iz te bolnice.

Prije ulaska u tu zdravstvenu ustanovu, svi pacijenti će ispuniti epidemiološku anketu a mjerit će im se i tjelesna temperatura.

Prim.dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, pozvao je penzionisane ljekare infektologe, epidemiologe, neurologe, ginekologe i hirurge, ako se osjećaju sposobnim za rad i žele da pomognu u ovoj situaciji, da se jave u bolnicu. Poziv je upućen i svim slobodnim doktorima, kao i doktorima koji su na birou.

Ovom pozivu su se odmah odazvali nekadašnji direktor Opće bolnice prim. dr. Bakir Nakaš, infektolog, kao i prim. dr. Dragan Stevanović, internista i donedavni šef Odjeljenja za interne bolesti. Pozivu se odazvao i prim.dr. Željko Ler, epidemiolog i nekadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Krizni štab Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ kontinuirano prati higijensko-epidemiološku situaciju i donosi mjere u skladu s uputama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ranije su zabranjene posjete pacijentima, a u bolnici su pojačane higijenske i druge mjere te je uvedeno obavezno korišćenje zaštitnih maski.

Prema naredbi Kriznog štaba, a u cilju prevencije širenja koronavirusa, u Općoj bolnici se obavljaju samo neophodni specijalističko-konsultativni pregledi, po procjeni specijaliste i tima porodične medicine.