Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hljeba i igara

Pošto je “prezaposlena”, Istražna komisija ponudila Gordani Tadić 11 novih termina

gordana-tadic (1)

Da se tužiteljica Tadić pojavila mnogo toga bih je pitala, sigurno i o procesuiranju ratnih zločina  za koje vidimo da je nastao potpuni zastoj. Pitala bih je i za slučaj otkrivanja imena zaštićenih svjedoka, jer to je strašno, to je nešto što dovodi u pitanje kompletan pravosudni sistem – kazala je Marinković-Lepić

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što se glavna državna tužiteljica Gordana Tadić ponovo nije odazvala na saslušanje na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, uz obrazloženje da ima ranije preuzete obaveze, na današnjoj sjednici  Komisije usvojen je zaključak da se tužiteljici Tadić ponudi novih 11 datuma od kojih bi izabrala jedan da se odazove pozivu.

Tako će, kako je saopćio predsjedavajući Komisije Damir Arnaut, glavnoj tužiteljici bit će upućen poziv da odabere jedan od termina u period od 30. septembra do 14.oktobra.

Na pitanje, šta ukoliko se Tadić ne pojavi ni u jednom od ponuđenih termina, Arnaut nije htio prejudicirati, niti komentirati nešto više o tome.

BAHAT ODNOS

Mnogo rječitiji i oštriji u svojoj reakciji na nedolazak glavne  tužiteljice BiH Gordane Tadić, na saslušanje pred Komisijom, bili su članovi ovog tijela Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović.

– Smatram da je ovo jedan bahat odnos prema Parlamentu BiH i parlamentarnoj komisiji, jer šta može biti važnije od toga da se odazovete pozivu komisije Državnog parlamenta da date određene odgovore? Mislim da smo do sada bili kooperativni i da su ljudi koje smo i do sada pozivali, ako ništa davali nekoliko termina u kojima ih možemo pozvati  mi smo se zaista tih termina pridržavali i imali smo na sjednici one koje smo željeli vidjeti pred parlamentarnom komisijom. Da se tužiteljica Tadić pojavila mnogo toga bih je pitala, sigurno i o procesuiranju ratnih zločina za koje vidimo da je nastao potpuni zastoj. Pitala bih je i vezano za otkrivanje imena zaštićenih svjedoka, jer to je strašno, to je nešto što dovodi u pitanje kompletan pravosudni sistem, jer ako se morate bojati da će Vaš identitet biti otkriven i da će sutra u opasnost doći vaš život, onda je pitanje da li će se iko više ikad usuditi da svjedoči. Ovo je najnovija činjenica koja me je užasnula. Mnogo je i drugih pitanja za koja smo se pripremili, a ono što je mene iznenadilo to je izjava ministra pravde u vezi s otkrivanjem imena zaštićenog svjedoka da će on tek sad formirati neku radnu grupu , pa će se raditi na izmjenama zakona, mislim da se tu kasni – kazala je Marinković- Lepić.

Ona se osvrnula i na najovija dešavanja u vezi s izborom tužitelja i sudija, te nepoštivanju rang liste kandidata pri imenovanjima u VSTV-u, a o čemu je nedavno pisao i Fokus.

– Naprosto, nemam riječi, jer čitamo o imenovanjima petog s liste umjesto prvog, čitamo o uvjetovanjima za izbor tužitelja, dakle to je samo potvrda da ta institucija apsolutno nije nezavisna u smislu da bi štitila građane i da bismo imali nezavisni pravosudni sistem, nego se uklapa čini mi se  u sve neke koruptivne radnje i ovaj jad i čemer pravosudnog  sistema. Iako bi VSTV trebao biti kontrolor svega i unaprijediti pravosudni sistem, ali očigledno smo daleko od toga i potpuno je opravdano ovo što ova komisija radi – kazala  je Marinković- Lepić.

Za Branislava Borenovića, člana Komisije neupitno je da je odnos glavne tužiteljice Gordane Tadić prema pozivima za saslušanje obezvrjeđivanje i obesmišljavanje volje građana.

– Evo vidjeli ste, nema odustajanja. Ovo je mjesto na kojem trebamo dobiti sve odgovore  na brojna pitanja i koja će biti upućena prema pravosudnim institucijama BiH. Glavna tužiteljica treba doći i pogledati u oči predstavnicima naroda i odgovoriti na brojna pitanja. Spisak pitanja se povećava. Vidimo da vri u Tužilaštvu BiH. Da se tu radi navodno o nekim ucjenama, pritiscima, prijetnjama, mobingu prema tužiocima od kojih se traži da odustanu od prijave, kako bi bili nagrađeni nekom drugom funkcijom. To je zaista skandalozno, zastrašujuće i nevjerovatno. I zato je važno dobiti odgovor na pitanje kako prvi čovjek Tužilaštva BiH, bez obzira kako se zove, iz kojeg naroda dolazi, bez obzira prema kojem možda političkom subjektu  ima afinitet, kako je moguće da donese odluku ko će biti postupajući tužilac u određenim predmetima – kazao  je Borenović.

INFORMACIJA O AFERAMA

Na sjednici je usvojen i Borenovićev zaključak da se od Agencije za javne nabavke zatraži izvještaj o tome koliko su predmeta o kršenju Zakona o javnim nabavkama uputili prema Tužilaštvu BiH.

– Ova Komisija neće odustati od kreiranja revlevantnog izvještaja i određenih mjera i preporuka  i potencijalnih zakonskih izmjena prema Predstavničkom domu PSBiH. I zato ćemo insistirati da nadležne institucije daju odgovore. I pored toga što je urađen veliki napor i velika hvala medijima  da se otvore određene afere u kojima se radi o milionima narodnog novca, mi ne znamo gdje se to danas nalazi. Navodno su neke institucije podnijele izvještaj Tužilaštvu BiH o kršenju Zakona o javnim nabavkama. Ako jesu, neka nam kažu koje i neka nam daju sadržaje tih izvještaja da bismo s pravom mogli da zatražimo od Tužilaštva BiH šta dalje Jer, sve što se bude desilo bez sudskog epiloga bit će predmet nagađanja, neke vrste  velike priče koja će po starom dobrom običaju završiti u magli i vjetru. I zato sam tražio da nam se dostavi informacija o eventulanom postupanju Agencije za javne nabavke prema Tužilaštvu BiH posebno u periodu epidemije Covid 19- istaknuo je Borenović.

Arnaut je kazao i da je za narednu sjednicu Komisije, u četvrtak 1. oktobra zakazano je svjedočenje disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika, a 8. oktobra zakazano je svjedočenje Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.