VELIKA KLADUŠA

Postupak protiv članova “Naše stranke” i novinara zbog priloga o deponiji

Sud Velika Kladusa – birn bih (1)

Purić i Ponjević su kazali da ne prihvataju odgovornost i da se ne osjećaju krivim, dok se Kasupović branio šutnjom, koju je Sud konstatovao kao neprihvatanje odgovornosti i krivice

Pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši, članovi “Naše stranke” Amir Purić i Izet Ponjević su negirali krivicu za kršenje javnog reda i mira po zahtjevu za prekršajni postupak koji je protiv njih podnijelo Javno preduzeće “Komunalije”, dok je radijski novinar Almir Kasupović odlučio da se brani šutnjom, piše BIRN BiH.

Purić i Ponjević su kazali da ne prihvataju odgovornost i da se ne osjećaju krivim, dok se Kasupović branio šutnjom, koju je Sud konstatovao kao neprihvatanje odgovornosti i krivice.

Prekršajni postupak protiv Purića i ostalih pokrenut je zbog, kako je navedeno u obrazloženju zahtjeva za pokretanje postupka koji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala na uvid, uznemiravanja građana, odnosno radnika Javnog preduzeća “Komunalije” Velika Kladuša, pisanjem i emitovanjem priloga 2020. godine o deponiji “Radića Most”, te uznemirujućih i prijetećih objava i sadržaja na društvenoj mreži Facebook, stranici “Kladuša je naša”.

U obrazloženju zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka koji je pokrenut na osnovu Odluka o javnom redu i miru Općine Velika Kladuša, navodi se da je 11. novembra 2020. godine na Facebook profilu Radija Velika Kladuša objavljen tekst “Simboličnom press-konferencijom članovi ‘Naše stranke’ ukazali na problem deponije ‘Radića Most’”, u kojem je izneseno niz netačnih i neprovjerenih informacija, kao i to da su sam tekst i prilog nastali kao rezultat neovlaštenog i nenajavljenog ulaska na deponiju.

Kako se navodi, dio Purićeve izjave 2021. godine objavljene na Facebook stranici radija, u kojoj navodi da je preduzeće ‘Komunalije’ dobilo preko deset miliona maraka u protekle četiri godine”, predstavlja paušalno iznošenje podataka bez relevantnih dokaza. Također dio izjave da je za eventualni stepen zagađenosti krivac preduzeće “Komunalije”, unio je nemir i zabrinutost među građane, posebno radnike ovoga preduzeća, koji ovim mogu smatrati da je, osim života i zdravlja, ugrožena i njihova egzistencija, navodi se u dokumentu.

Purić je u uvodnom izlaganju kazao da smatra kako izjava koja se navodi u obrazloženju zahtjeva za prekršajni postupak, pokrenut na osnovu općinske odluke iz 2016. godine o javnom redu i miru, ne sadržava prijetnje i vrijeđanje, kako je navedeno. Purić je naveo da u izjavi nije tvrdio niti insinuirao da je ekološki problem u vezi s deponijom na “Radića Mostu” odgovornost radnika preduzeća “Komunalije”.

“Tvrdim i iza toga stojim da je preko deset miliona maraka koje je ovo preduzeće dobilo direktno ili indirektno iz Budžeta Općine, bilo pametnije uložiti u rješavanje problema deponije ‘Radića Most’, kao i drugih u Velikoj Kladuši”, naveo je Purić.

Kako je kazao, nije mu poznato šta je tačno u njegovoj izjavi paušalno izneseno, a tokom iznošenja uvodne riječi se osvrnuo i na materijalne dokaze koje je priložio, kao što su provedene naučne studije i dokumenti nadležnih institucija.

“U jednom od njih, koje je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma 2016. godine, navodi se da je deponija ‘Radića Most’ neuslovna, neuređena, kao i da se ne poduzimaju mjere zaštite i dezinfekcija”, rekao je Purić i dodao da je drugi dokument Studija procjene tereta zagađenja vodenih resursa koje potiču s deponije na vodnom području Save, a koji je ocijenio da je navedena deponija prioritetna za sanaciju i da predstavlja ekološku opasnost.

Purić je zaključio i da sloboda govora i mišljenja može biti ograničena odlukom po kojoj se tereti za prekršaj.

Izet Ponjević, koji je s Purićem organizovao konferenciju za medije 2020., kazao je da stoji iza izjave da navedena deponija predstavlja ekološku opasnost. Kako je naveo, problem postoji 30 godina i bilo je bezuspješnih protesta i pokušaja rješavanja.

“Nije mi jasno kako mi ovim izjavama ugrožavamo egzistenciju radnika, a ne ugrožavaju ih neisplaćene plaće”, rekao je Ponjević.

Kasupović, koji je uzeo izjave i napisao tekst s konferencije, izjavio je da je posao obavio u skladu sa obavezama radnog mjesta i novinarske profesije i naveo da se ne smatra krivim, kao i da za sva ostala pitanja Sud kontaktira JP “Radio Velika Kladuša”, čiji je zaposlenik.

Amir Đogić, direktor JP-a “Komunalije” Velika Kladuša, kao svjedok na ovom ročištu je kazao da je deponija pod nadzorom i da se evidentira i prijavi svaki neovlašteni ulazak. Kako je rekao, o navedenom događaju je saznao iz medija, tačnije čitajući tekst na web stranici Radija Velika Kladuša. Tokom svjedočenja, Đogić je kazao da svaka negativna vijest ili komentar direktno eksponira radnike koji se prilikom obavljanja poslova suočavaju s napadima od strane pojedinaca.

“Lično sam doživio neugodnosti i verbalne napade, kao i oštećenje službenog automobila (…) Negativne vijesti svakako utiču na promet ovoga preduzeća. U 2020. godini promet je smanjen za četiri i po miliona maraka”, rekao je Đogić i dodao da su smanjeni prihodi po osnovu naplate tekućih računa, kao i da se ulasci na deponiju intenziviraju u izbornoj godini.

Purić je prigovorio na iskaz svjedoka navodeći da nije precizirano na koji način su izjave doprinijele uznemiravanju za koje se tereti, kao i to da ne vidi na koji način je pad prihoda mogao biti uzrokovan navedenim izjavama, s obzirom na to da su one uslijedile krajem godine, tačnije u novembru.

Ponjević je kazao da je odliv prihoda uzrokovalo stanje nastalo nakon pandemije koronavirusa, kao i odlazak stanovništva s ovoga područja.

U završnim izlaganjima, Purić je naveo da ostaje pri iznesenim navodima i priloženim dokazima, s tim da – kako je rekao – Sud treba imati na umu da je svjedok u vrijeme navedenih događaja bio kandidat na izborima, a trenutno je i općinski vijećnik, što dovodi do sukoba interesa.

“Smatram da je motiv podnošenja ovoga prekršaja da se zastraše i ućutkaju kritički glasovi, kao i da bi okarakteriziranje ovih radnji kao prekršaj ohrabrilo sve one koji žele uvesti cenzuru i ugroziti slobodu govora i mišljenja, što su Ustavom zagarantovana prava”, zaključio je Purić.

U završnim riječima opunomoćnica JP “Komunalije” je prigovorila dokazima Purića, navodeći da je radnjama tuženih i širenjem netačnih informacija nanijeta šteta ovome preduzeću.

“Objave su negativno uticale na djelatnost ovoga preduzeća, koje je zbog takvih radnji imalo smanjene prihode na tržištu rada, a time su i zaposleni pretrpjeli različite verbalne sukobe. Okrivljeni su remetili javni red i mir, te tražimo da budu sankcionisani u skladu sa zakonom”, zaključila je opunomoćnica Dženajla Dizdarević.

Postupajući sudija u ovome predmetu, Emir Hasić, kazao je da će u narednom periodu, a u skladu s priloženim materijalnim dokazima i iznesenim odbranama, donijeti odluku.

Naša stranka: Naše članove nikakvi montirani procesi neće zaustaviti u raskrinkavanju kriminala

Pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši vodi se postupak protiv članova Naše stranke Amira Purića i Izeta Ponjevića te novinara Almira Kasupovića. Optužba ih tereti za remećenje javnog reda i mira a tuži ih Javno preduzeće Komunalije.

“Purić i Ponjević su 2020. organizovali press konferenciju na kojoj su argumentirano iznijeli kritike na račun rada preduzeća Komunalije. Protiv novinara Kasupovića je podnesena prijava jer je prenio ono što su naši članovi rekli. Ponavljamo ono zbog čega ih tuže te kao i naši članovi stojimo iza tog stava: Preko deset miliona maraka koje su Komunalije dobile iz budžeta Općine bilo je pametnije uložiti u rješavanje problema deponije ‘Radića Most’. Da, ta deponija može biti uzrok ekološke katastrofe.

Ovaj proces neće dokazati ništa suprotno niti će naši članovi biti osuđeni, kao ni novinar. Cilj je zastrašiti i ućutkati kritičke glasove i uvesti cenzuru. Nas zastrašiti neće, a vjerujemo ni novinare. Ovo je ujedno i izraz straha velikokladuških vlasti od našeg rada. Poručujemo im da razloga za strah imaju jer kad dođemo na vlast nema sumnje da će se sudovi njima baviti, i to sa stvarnim dokazima o šteti koju su godinama nanosili i Velikoj Kladuši i cijeloj državi”, stoji u reakciji iz Naše stranke.