Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potočari: Završeno iskopavanje mezara za 127 žrtava genocida

Iskopavanje mezara u Potočarima

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je završeno iskopavanje mezara u koje će u ponedjeljak, 11. jula, biti spušteno 127 žrtava srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava genocida iz 1995. godine.

Zikret Avdić mezare iskopava od prve dženaze 2003. godine. Živi oko 50 metara od Memorijalnog centra.

“Rođen sam ovdje. U julu 1995. godine bio sam u Beogradu, a nakon toga otišao u Novi Pazar. U Srebrenicu sam se vratio 2000. godine. Ovdje sam od prve dženaze, kada smo ručno kopali sa uposlenicima Gradskog groblja Visoko. Od prve dženaze sam ovdje, pa do danas, i imam namjeru da budem tu sve dok sam živ”, istakao je Avdić.

Mezare će, kako je kazao, iskopavati sve dok bude imao snage za to.

“Poslije dženaze imamo i reekshumaciju, kao i svake godine. Ovo što radim je za mene velika čast. Ovdje mi je ukopano mnogo familije, brat, otac, amidžić, tetka…”, naglasio je Avdić.

Sutra će i dočekati tabute koji u jutarnjim satima kreću iz Visokog ka Potočarima.

“Završili smo sa iskopavanjem i čekamo samo da sutra dođe konvoj sa tabutima”, dodao je Avdić.