Potpisan Sporazum za grant EIB-a od 25,09 miliona eura za autocestu Svilaj-Odžak

most-svilaj

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i voditelj odjela za kreditno poslovanje Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o investicijskom grantu – koridor 5-C ”Izgradnja dionice autoceste Svilaj-Odžak”, u vrijednosti 25,09 miliona eura.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj-Odžak u dužini 10,7 km.

– Zahvaljujem predstavnicima EU i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo danas bili u prilici da potpišemo ovaj sporazum – rekao je Bevanda.

Dodao je da je navedena dionica bitna, ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU.

Bevanda je pojasnio da ukupan projekt, osim same te dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, te najavio još 200 miliona eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

Naglasio je da je EIB od 2001. u BiH uložio oko dvije milijarde eura u sektor malih i srednjih preduzeća, okoliša i zdravstva.

Potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark koji je istakao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu.

Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regiona zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.