Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arnautović: Za inovacije u izbornom procesu u BiH potrebna politička volja

stolac izbori7

Interresorna radna grupa za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini napravila je dokument “Analiza stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH” i predložila formiranje stalnog koordinacionog tijela pri Vijeću ministara BiH, kao i Radne grupe koja bi hitno počela s radom na Strategiji i Akcionom planu za primjenu novih tehnologija.

Predsjedavajući Interresorne grupe Suad Arnautović, koji je predstavio rezultate dvomjesečnog rada ove grupe, istakao je da bez navedenog dokumenta i tijela neće biti u mogućnosti dugoročno i ozbiljno realizirati zadati posao.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH prošle godine donijelo Odluku o imenovanju Interresorne radne grupe čiji je zadatak bio da napravi analizu zatečenog stanja u vezi s primjenom novih tehnologija u izbornom procesu u BiH te pojasnio da se pod tim podrazumijevaju komunikacijske i informatičke tehnologije.

Kako je kazao na današnjoj pres-konferenciji, Interresorna grupa nije odlučivala o tome koji je model ili rješenje najbolji već su dali moguće modalitete, dok je na Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) da odluči koji je model najbolji.

– Za što god se odlučili, Centralna izborna komisija BiH će biti u stanju da realizira, za što će, naravno, biti potrebna finansijska i tehnološka sredstva – rekao je.

Istakao je dvije ključne stvari, a to je da od Vijeća ministara očekuju da hitno razmotre njihov dokument koji je potrebno hitno uputiti u PSBiH, jer je “ona početna i završna tačka odluke kojim putem trebamo ići u vezi s primjenom novih tehnologija”.

Arnautović je još pojasnio da su cjelokupni izborni proces podijelili u faze te da za su za svaku od tih faza tražili uvođenje novih tehnologija.

Kod registracije birača njihova ključna preporuka je da ovaj cjelokupni posao dokraja mora preuzeti država.

– To znači da proces registracije van BiH, za dijasporu, mora biti urađen na isti način kao i u državi. Država prvo mora registrirati svoje građane kojima je izdala dokumente – kazao je.

Za ovu fazu predložili su izradu web aplikacija tako da se registracija vrši online, popunjavanjem formulara, dok su za identifikaciju birača na dan izbora predložili da bude modernizovana, odnosno da se vrši elektronski, skenerom ili otiskom prsta i slično.

Među prijedloge Interresorne grupe uvršten je i taj da sva biračka mjesta u BiH, kojih ima oko 5.200, budu opremljena na isti način te da se za svako od njih obezbijedi laptop, kako bi se u realnom vremenu završio unos podataka.

Da bi sve potrebne mjere i preporuke mogle biti realizirane, naglasio je predsjedavajući Interresorne grupe, potrebno je ispuniti tri uvjeta, a to je da sve predloženo bude moguće i tehnološki realizirati, što je Interresorna grupa i omogućila svojim prijedlozima, zatim obezbijediti dovoljno finansijskih sredstava, dok je treći uvjet politički konsenzus.

– Ako sve bude prihvaćeno, ovo će biti najveći iskorak u izbornom procesu u BiH od rata do danas – zaključio je Arnautović, podvukavši da će, ukoliko ne bude političke podrške, biti jako teško i realizirati ovaj projekt.

Dodao je da je cilj svih inovacija brzi i tačni rezultati, opće povjerenje u izborni proces, umjesto “stalnog sumnjičenja da je neko pokraden”.