Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor za gradnju i rekonstrukciju drugog dijela Južne longitudinale

juzna longituda – ugovor

Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji Druge sekcije, odnosno novih 900 metara na Južnoj longitudinali gradske saobraćajne mreže u Sarajevu, potpisali su danas predstavnici kantonalne direkcije za ceste i izvođača radova.

Dionica će se protezati od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke. Predviđena je gradnja tri saobraćajna kružna toka koja će olakšati protok vozila.

– Prva trasa Južne longitudinale je izgrađena i već se pokazala kao investicija koja je “uzvratila” Kantonu jer se već osjeti rasterećenje – rekao je novinarima premijer KS Elmedin Konaković.

Novac je osiguran za novih 900 metara longitudinale koja, u konačnici, povezuje Stari Grad i međunarondi aerodrom u Sarajevu, dodao je.

Kantonalni ministar saobraćaja Mujo Fišo naglašava značaj dionice za očekivano rasterećenje glavne gradske saobraćajnice te najavljenu izgradnju savremenog kružnog toka s prilazima za invalide i druge sadržaje.

– Vrijednost ugovorene dionice je 5.942.000 eura, ali će s drugim dažbinama gradnja koštati oko sedam miliona – izjavio je direktor kantonalne Direkcije za ceste Nermin Drnda.

Rok za izgradnju je godinu dana i bit će ispoštovan, rekao je Enver Ajanović iz konzorcija Euroasfalt i ŽGP, koji čine domaće firme, izvođači radova.

Mobilizacija gradilišta počet će po Ajanovićevim riječima već iduće sedmice, a sve što bude urađeno u ovoj godini, tokom predstojeće zime bit će konzervirano do novih radova.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Općine Novo Sarajevo.