Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće Suda BiH

Potvrđena prvostepena presuda, Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

fadil novalic sud bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Podsjetimo, u maju prošle godine prostepeno Sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fireta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prostepenu presudu u predmetu “Respiratori”, potvrdio je za Federalnu televiziju Fadil Novalić.

To znači da su bivši premijer FBiH Fadil Novalić, bivi direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač kompanije “Srebrna malina” pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne.

Podsjetimo, u maju prošle godine prostepeno Sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fireta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora.

Ove kazne su, kako saznajemo, u cijelosti potvrđene.

U telefonskom razgovor za Federalnu televiziju Novalić je kazao:

“Da, istina je, nismo zvanično dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude – da, idem u zatvor.” Podsjećamo, Novalić je na prošlim Općim izborima održanim 2022. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Prvostepenom presudom, podsjećamo, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude ukoliko i ona bude osuđujuća.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

Vidović i Bajramović nisu dobile odluku

“Bila sam do kraja radnog vremena u kancelariji i do nas nikakava odluka nije stigla. Vi znate da to ništa ne znači, u posljednje vrijeme redovno se dešava da dođe prije u javnost nego kod nas”, kazala je Novalićeva advokatica Vasvija Vidović za N1.

Marsela Bajramović, advokatica koja je zastupala Fahrudina Solaka, za presudu Apelacionog vijeća saznala je iz medija.

“Saznali smo iz medija. Ni optuženi, ni odbrana nema zvaničnu informaciju. Niti smo odluku primili, ako je tačno onda je poraz pravosuđa. Zbog procesnih povreda koje su bili načinjene tokom prvostepene presude. Praksa koja je poražavajuća”, kazala je.