Zavod za javno zdravstvo

Potvrđeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Sarajevu

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
20.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Klinicki centar Univerziteta u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na sreću, nije bilo preminulih, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom i dalje 81

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 25, odnosno 69,44 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 475 testiranih osoba, s tim da su njihovi uzorci prikupljeni u periodu od 27. do 30. septembra ove godine.

U isto vrijeme, oporavila se 21 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 239. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 25 osoba.

Na sreću, nije bilo preminulih, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom i dalje 81.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 4.633 zaražene osobe, od čega je njih 4.313 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 17. septembra do 01. oktobra ove godine, rješenjima inspekcije naložene su 522 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.