BiH

Odjel za imunizaciju

Povećan broj vakcinisanih u Kantonu Sarajevo

15/07/2019

Svi učesnici procesa dali su veliki doprinos i dokazali smo da zajedničkim aktivnostima možemo postići odlične rezultate

Od januara do maja ove godine, u Kantonu Sarajevo povećan je obuhvat vakcinacijom, za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis).

Ministarstvo zdravstva KS provelo je, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS, reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u Kantonu Sarajevo.

Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je, u prvih pet mjeseci ove obuhvat primovakcinacije (MPR 1), za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca života, iznosio 94 posto. Obuhvat druge vakcine (MPR 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 posto.

U saopćenju za javnost Pres služba KS navodi da je, poređenja usporedbe radi u 2017. godini godišnji obuhvat vakcinama MPR 1 iznosio 40,1 posto, a obuhvat MPR 2 56 posto.

– S obzirom da se radilo o niskim procentima izbijanje epidemije, u određenom trenutku s velikim brojem oboljelih, bilo je očekivano – navodi se.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić rekla je da je to ogroman uspjeh za unaprjeđenje Programa imunizacije u Kantonu Sarajevo.

– Svi učesnici procesa dali su veliki doprinos i dokazali smo da zajedničkim aktivnostima možemo postići odlične rezultate. Napokon o epidemiji možemo razgovarati kroz uspjeh u obuhvatu vakcinacijom, a ne samo kroz negativne pokazatelje, broju oboljelih i komplikacijama – rekla je

Press služba KS podsjeća da ‘je u januaru ove godine u KS, kao i okruženju, izbila epidemija morbila’.

– Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po spolu i dobi, ovog puta evidentiran je i broj vakcinisanih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama – navodi se.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.