Kanton Sarajevo

Povećane naknade za korisnike socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom

sarajevo covid2 (1)

Ovo povećanje je ostvareno donošenjem Odluke o visini koeficijenta za obračun prosječne neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo u 2020. godini, koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice

U Kantonu Sarajevo će, računajući od 1. aprila, biti povećana novčana i druga materijalna davanja za korisnike socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom.

O tome je danas javnost informirala kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

– Povećanje iznosi sedam posto, a u budžetu Kantona Sarajevo, na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, za ovu namjenu su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 1.300.000 KM – obrazložila je ministrica Prvulović.

Ovo povećanje je ostvareno donošenjem Odluke o visini koeficijenta za obračun prosječne neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo u 2020. godini, koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Ministrica Prvulović je precizirala da će primjenom ove odluke doći do povećanja dodatka na djecu, naknade umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčane pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu, jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, pomoći u prehrani djeteta do šest mjeseci ili za dodatnu ishranu majke dojilje, stalne novčane pomoći, novčane naknade za pomoć i njegu od druge osobe, jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći te novčane naknade za vrijeme čekanja na zaposlenje.

Napomenula je da osnov za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja korisnicima koji ispunjavaju uslove za priznavanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, predstavlja prosječna neto plaća ostvarena u Kantonu Sarajevo u prethodnoj kalendarskoj godini, pomnožena s odgovarajućim koeficijentom.