BiH

ministrica vanjskih poslova

Povodom hapšenja Vranja oglasili se Ambasada BiH u Beogradu i državno Tužiteljstvo

13/09/2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković naložila je jučer Ambasadi u Beogradu te službama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da hitno razmotre sve pravne mogućnosti te poduzmu radnje

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno Ambasada BiH u Beogradu, zaprimila je službenu informaciju o hapšenju državljanina BiH Edina Vranja. Ambasada je odmah zatražila od nadležnih organa da predstavnik Ambasade BiH posjeti bh. državljanina te ponudi pravnu pomoć i zaštitu.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ambasada BiH u Beogradu zatražit će i sastanak s postupajućim tužiocem u ovom predmetu.

“Svaka vrsta konzularne zaštite po Bečkoj konvenciji biće pružena našem državljaninu koji je to zatražio”, saopćeno je.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković naložila je jučer Ambasadi u Beogradu te službama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da hitno razmotre sve pravne mogućnosti te poduzmu radnje vezane za ovaj slučaj.

Tužiteljstvo BiH: Protiv Vranja obustavljena istraga 2018. godine

Tužiteljstvo BiH objavilo je da je o uhićenju Edina Vranja na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Srbiju informirano iz medijskih izvješća, te da nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju od nadležnih organa Srbije.

– Tužiteljstvo BiH postupalo je na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. – navedeno je iz te institucije.

Dodaju da je u navedenom predmetu podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26. decembra 2018., donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor.

Tužiteljstvo BiH je o svemu navedenom, hitno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.