Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Otpor sa margine"

Povorka ponosa u Sarajevu: “Dosta nam je nasilja i neravnopravnosti”

povorka 3

Želimo reći da LGBT populacija nije ravnopravna u društvu jer istopolni brakovi nisu prihvaćeni. Svi zajedno ćemo da rušimo zidove margine – rekla je Huremović

Treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa održana je danas u Sarajevu pod sloganom “Otpor sa margine”.

Organizatori kažu da je u proteklih godinu dana izrađen Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba za koji kažu da je važan dokument kojim su propisani niz strateških ciljeva koji bi trebali unaprijediti kvalitet života tih osoba u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačka aktivistica za ljudska prava i članica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa Lejla Huremović kaže da brojni ljudi koji su željeli dati im podršku nisu došli imajući u vidu pandemiju koronavirusa i ograničenja uspostavljena za sprečavanje širenja virusa.

– Istraživanja su pokazala da se u BiH u velikoj mjeri krše prava, a svaka treća LGBT osoba doživjela je neku od vrsta nasilja i uznemiravanja, dok je svaka druga osoba doživjela diskiminaciju na poslu, u školi, kao i u porodici jer postoji mnogo nerazumijevanja – napomenula je Huremović.

Objasnila je da društvo u kojem žive ne može upoznati tu populaciju jer nemaju priliku da razbijaju predrasude, a upravo to je jedan od razloga zbog kojih se i organiziraju povorke ponosa jer LGBTI osobe ne mogu svakodnevno biti vidljive zbog straha od nasilja.

– Zato danas izlazimo na ulice kako bismo poslali jasnu poruku društvu da nasilje nije način i da je vrijeme da se okrenemo drugim vrijednostima te da ljubav pobijedi mržnju – zaključila je Huremović.

Jadranka Miličević iz Organizacionog odbora istakla je da su tu da se izbore za prava.

– Želimo da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se susrećemo. Jedan od primjera neravnopravnosti je što ne možemo uzeti BIHAMK family karticu jer navodno nismo “family”. Očekujemo danas pozitivne reakcije i podršku većine građana. Ovo je protest protiv toga što nemamo jednaka prava – rekla je Miličević.

Nekoliko stotina učesnika Bh. Povorke ponosa stiglo je pred Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. S tog mjesta su poslali poruku da se LGBTIQ osobe još uvijek susreću sa različitim vrstama nasilja, homofobije, prijetnji i uznemiravanja.

Na kraju Parade okupljenima su se ime organizatora obratili Amar Ćatović i Maida Zagorac kazavši da se i dalje suočavaju s diskriminacijom, govorom mržnje zbog čega su glasno kazali da neće pristati na takav tretman i nasilje koje još uvijek doživljavaju.

– Danas smo šetali kako bismo upozorili da želimo živjeti u slobodnijem društvu i da jasno kažemo da je dosta diskriminacije i života među četiri zida na šta nas društvo poziva. Pandemija nam je donijela još više nasilja i govora mržnje, ali nećemo odustati od naših života – istaknuo je Ćatović.

Zagorac je pozvala na to da ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije s ciljem gradnje društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara te je zatražila hitno usvajanje novog zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora.

Podsjećamo LGBTIQ zajednica u BiH više puta upozoravala je kako je pandemija korona virusa ih dodatno izolovala.

Na okupljanje su stigli i ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, te ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

 

– Sarajevo mora garantirati svim ljudima slobodu. Drago mi je da sam danas ovdje. Svakog dana LBGT osobama treba davati podršku – kazao je Nelson.

Povorci su prisustvovali i pojedini političari iz BiH, a među njima i Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, te Damir Arnaut zastupnik u Parlamentu BiH.