Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Laž nije isto što i istina

Povučen osvrt u vezi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, izvinjenje čitaocima

Screenshot 2019-07-31_15-14-27-598

Iako smo prvobitno reagirali kao i mnogi drugi pojedinci i mediji, pa i državni zvaničnici, danas je očito da je izraelska novinarka Greer Fay Cashman stvari izvukla iz konteksta, da ne kažemo slagala

Fokusov sinoćnji osvrt – “Oduzmite joj mikrofon”, autora Franje Šarčevića, u kojem je glavna tema bio odnos hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema Bosni i Hercegovini, danas je povučen s našeg portala, uz saglasnost autora.

Članak je povučen jer je sadržavao i komentar o dijelu njezinog razgovora s predsjednikom Izraela o BiH, nastao nakon što je “The Jerusalem Post” objavio, a televizijske i druge velike medijske kuće u regiji prenijele, da je naša zemlju dovedena u kontekst “ekspanzije militantnog islama, terorizma i uticaja Irana”.

Iako smo prvobitno reagirali kao i mnogi drugi pojedinci i mediji, pa i državni zvaničnici, danas je očito da je izraelska novinarka Greer Fay Cashman stvari izvukla iz konteksta, da ne kažemo slagala. Ovo je posebno očito u dijelu koji je i izazvao najviše reakcija u BiH.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je sve demantirala, a da je to istina potvrđuje i nemušto objašnjenje novinarke Greer Fay Cashman koja potpisuje sporni članak.

Iako veći dio našeg osvrta počiva na potvrđenim stvarima vezanim uz ranije poteze hrvatske predsjednice, dio u kojem oštrim tonom reagiramo na njezin susret u Izraelu nije osnovan jer se ne temelji na istini.

Žao nam je što smo poput mnogih medija i najviših političkih zvaničnika naše zemlje prihvatili za istinu pisanje medija za kojeg smo danas od mnogih upućenih poznavatelja izraelske situacije saznali da se radi o nepouzdanom mediju desničarske provencijencije. Ovaj događaj pouka je svima nama u svim sferama društva da s još više pažnje pristupimo onome što nam prezentiraju svjetski mediji i da nam refleks za obranu ionako krhkog bh. društva ne bude brži od svega ostaloga.

Čitateljima Fokusa i gospođi Kolindi Grabar-Kitarović izražavamo duboko izvinjenje jer novinari i kolumnisti Fokusa nisu, i nikada neće, podržavati širenje bilo kakvih informacija, vijesti ili komentara, koji nisu zasnovani na istinitim navodima i činjenicama.