BiH

Požar na granici tri općine u Hercegovini, velika šteta u Trebinju

20/07/2015

Požar koji je jučer prijetio brdu Križevac iznad Međugorja iz smjera Čapljine sada prijeti iz smjera Ljubuškog i još uvijek nije lokaliziran, potvrdio je za Fenu zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk Silvijo Ostojić, naglasivši kako trenutno gori na granici općina Ljubuški, Čapljina i Čitluk.

Trenutno gori brdo podno Križevca prema ljubuškoj općini, a vatra nam se non-stop vraća, kazao je Ostojić.

Istaknuo je kako se radi o velikom i nepristupačnom terenu, odnosno brdu koje se nalazi na međi tri općine.

“Opet smo na terenu, a požar smo stavili pod nazor, ali još uvijek nije lokaliziran”, naglasio je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk, dodavši kako čitlučki vatrogasci trenutno gase i dva manja požara na Garištima i Hamzićima.

Inače, hodočasnici danas mogu ići na brdo Križevac, koje je jučer zbog požara za njih bilo blokirano.

Šteta u Trebinju

Požar je za šest dana opustošio više od 240 hektara pod niskim rastinjem i više od 70 hektara većinom obraslog šumom na području trebinjskih brda.

Glavni inženjer za uzgoj i zaštitu šuma u Centru za gazdovanje kršom Mirela Vasiljević kaže da je ekološka šteta velika.

-Bez obzira na ekonomski, s ekološkog aspekta za nas je ista šteta i u šibljaku i u šumi. Požarno pustošenje dalje dovodi do erozije i spiranja zemljišta, koji nekad zelene površine pretvaraju u krševitu pustinju – istakla je Vasiljević apelujući na građane da ubuduće izbjegavaju sve rizične situacije koje bi mogle da uzrokuju štete po šumske resurse i prirodnu sredinu.

U požaru, koji je šest dana buktao na području Trebinja, povrijeđena su i tri vatrogasca, rečeno je danas na prijemu u trebinjskoj Gradskoj upravi za predstavnike službi, preduzeća i institucija čije je ljudstvo s tehničkima resursima učestvovalo u danonoćnoj borbi protiv vatrene stihije na ovom području.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević u ime Gradske uprave i građana Trebinja zahvalio je svima koji su šest dana i noći ulagali nadljudske napore da vatrenu stihuju stave pod kontrolu“.

Zahvalnost je upućena pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje i Vatrogasnom društvu Lastva, ljudstvu Civilne zaštite grada Trebinja i jedinici HET-a, pripadnicima Oružanih snaha BiH, vojnicima garnizona u Bileći i helikopterskoj jedinici, radnicima Centra za gazdovanje kršom, te vatrogacima iz Ljubinja, Bileće, Gacka, Bijeljine, Herceg Novog, koji su na poziv odmah pritekli u pomoć, kao i mještanima koji su se odazvali na apel Gradske uprave i učestvovali u odbrani svojih kuća i imanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.