UZNEMIRUJUĆE Snimljen trenutak eksplozije u Turskoj

napad-turska111

Najmanje 30 osoba je poginulo, a oko 100 ranjeno u današnjem terorističkom napadu koji se desio u južnom turskom gradu Surucu u blizini granice sa Sirijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Guverner ove južne turske regije Abdullah Cifci je kazao da je 21 osoba poginula na mjestu eksplozije u dvorištu kulturnog centra u Surucu, a najmanje devet ranjenih je preminulo u bolnicama.

“Eksplozija je najvjerovatnije bila čin samoubilačkog bombaškog napada. Snage sigurnosti ulažu maksimalne napore u istrazi i rasvjetljavanju ove tragedije”, kazao je Cifci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske je u ranijem saopćenju navelo da je veći broj ranjenih životno ugrožen i da bi bilans poginulih mogao rasti.

Iz Ministarstva su pozvali javnost na smirenost i odgovorno ponašanje, a eksplozija je okarakterisana kao “teroristički napad na jedinstvo i integritet Turske”. Suruc se nalazi u turskom pograničnom pojasu samo nekoliko kilometara udaljen od sirijskog grada Kobanija koji je poprište višemjesečnih sukoba između terorističke organizacije ISIS i lokalnih sirijskih pobunjeničkih snaga.

Lokalni čelnik Cifci je također kazao da će tijela stradalih žrtava u okviru istrage biiti podvrgnuta autopsiji.

Na internetu je objavljen video u kojem se vidi trenutak eksplozije u središtu turskog grada Suruca.

https://www.youtube.com/watch?v=iMDVgtvY2p8&bpctr=1437413934