Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka

Pozder: Vlada Federacije na tri projekta bacila preko 300 miliona KM

Nasiha Pozder

Presuda protiv Elektroprivrede BiH koju je pred Međunarodnim arbitražnim sudom dobio austrijski Strabag pokazatelj je nesposobnosti Vlade FBiH zbog koje se, ponovo, kolektivno sramotimo

Austrijski Strabag dobio je arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom protiv Elektroprivrede BiH, zbog neispunjavanja ugovora u vezi s izgradnjom hidroelektrane Vranduk. Tim povodom saopćenjem je reagovala Nasiha Pozder iz Naše stranke.

“Budžet Federacije BiH svake godine dolazi sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci. Sve više postaje jasno da je razlog toga planiranje Novalićeve vlade koji će na propast osuđeni ugovor potpisati i na šta će te godine baciti milione”, poručuje Pozder.

“Svaka nova najava projekata Vlade FBiH, koja ulazi u osmu godinu postojanja, samo je nova najava višemilionskih propalih ugovora. Najnoviji dokaz tome su tri projekta na koje je u ambis bačeno preko 300 miliona (233 miliona za “ograđivanje livade” na u ovom momentu nemogućem projektu Termobloka 7 protiv kojeg smo govorili u Federalnom parlamentu od početka, 40 dodatnih miliona za neplanirane radove u tunelu Hranjen, a sada i 40 miliona na arbitražu za Vranduk), kazala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH”, kaže zastupnica Naše stranke.

“Presuda protiv Elektroprivrede BiH koju je pred Međunarodnim arbitražnim sudom dobio austrijski Strabag pokazatelj je nesposobnosti Vlade FBiH zbog koje se, ponovo, kolektivno sramotimo. Da postoji trunka odgovornosti direktora Elektroprivrede BiH i ministra Džindića ovu godinu građanke i građani ne bi dočekali sa strahom od poskupljenja struje, a time i svega drugoga, nego s njihovim ostavkama. Od Novalićeve vlade smo navikli na razmetanje novcem građanka i građana Vlade FBiH, a čini nam se da nažalost polako pristajemo i na bahatost, što potvrđuje i posljednja izjava Admira Andelije, direktora Elektroprivrede BiH, koji u kontekstu poskupljenja električne energije poslodavcima u ucjenjivačkom maniru poručuje da oni sada nemaju alternativu”, poručila je Nasiha Pozder.