Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Europska investicijska banka

Pozdravljena podrška lidera Zapadnog Balkana implementaciji Ekonomskog i investicijskog plana EK

fae33206-0537-4196-a257-215d7c0f51ae

Plan daje prioritet investicijama u polju povezanosti i ekološke, odnosno digitalne tranzicije regiona ka ekonomiji zasnovanoj na znanju, inkluzivnosti i samoodrživosti

Europska investicijska banka (EIB) pozdravlja posvećenost lidera zemalja Zapadnog Balkana da podrže implementaciju Ekonomskog i investicijskog plana Europske komisije (EK), rečeno je nakon samita Berlinskog procesa održanog 10. novembra.

Plan daje prioritet investicijama u polju povezanosti i ekološke, odnosno digitalne tranzicije regiona ka ekonomiji zasnovanoj na znanju, inkluzivnosti i samoodrživosti.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer obećao je aktivnu podršku ove banke takvim investicijama.

Učesnici samita, uključujući i samu EIB, iskazali su spremnost da rade na Zelenoj agendi i zajedničkom regionalnom tržištu.

EU banka će takođe dati prioritet investicijama u digitalnoj transformaciji Zapadnog Balkana, što uključuje uvođenje pametnih, digitalnih tehnologija.

Podrška investicijama plan je Berlinskog procesa, riječi su predsjednika EU banke Wernera Hoyera.

“Presretni smo jer vidimo jaku političku volju da se implementira Zelena agenda na Zapadnom Balkanu. EIB će u tome pomoći tehnički i finansijski”, kazao je Hoyer.

Oliver Varhelyi, komesar za proširenje EU, obećao je kako će Europska komisija raditi sa međunarodnim finansijskim institucijama poput EIB da pretvori ove planove u konkretne projekte.

“Plan je jak temelj na kojem ćemo raditi da napravimo Zapadni Balkan stabilnijom i prosperitetnijom regijom, te ubrzamo put ka EU. On može promijeniti ekonomsku sliku regiona za četiri do pet godina”, zaključio je Varhelyi.