Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječja prava

Poziv vlastima: Vratiti djecu boraca ISIL-a u BiH, ona ništa nisu kriva

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT-IS

Djeca se svakodnevno suočavaju sa hipotermijom, upalama pluća, dehidracijom, neuhranjenostću, tuberkolozom i tifusom, kao posljedicama veoma loših životnih uslova u kampovima

Organizacije civilnog društva posvećene zaštiti dječijih prava u BiH – Hope and Homes for Children BiH, Save the Children, World Vision BiH, pozivaju institucije Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu odgovarajuće mjere i pripreme za povratak, te da osiguraju uvjete za adekvatnu adaptaciju i reintegraciju u društvo, djece stranih boraca iz BiH koja borave na području Sirije i Iraka.

– S obzirom na konstantnu opasnost i sve veće humanitarne potrebe u područjima oružanih sukoba u Siriji i Iraku, izražavamo duboku zabrinutost u vezi sa statusom i položajem djece stranih boraca iz BiH u ovim državama – stoji u saopćenju organizacija civilnog društva.

Ističu da djeca trenutno borave u kampovima, pritvorskim jedinicama i domovima za djecu bez roditeljskog staranja u Siriji i Iraku, i najugroženija su kategorija djece na svijetu.

Podsjećaju, da i Vijeće sigurnosti UN-a u Rezoluciji poziva sve strane oružanih sukoba da uspostave „standardne operativne postupke za brz povratak djece iz zona konflikta, te postupke za njihovo usmjeravanje prema relevantnim civilnim akterima za zaštitu djece”.

Djeca nisu odgovorna za postupke svojih roditelja, navode, i ne smiju zbog toga biti lišena svojih osnovnih prava.

– Ova djeca moraju biti tretirana prevashodno kao žrtve, a ne kao počinitelji. Njihova fundamentalna prava moraju biti zagarantovana, uključujući pravo da budu sigurna, da imaju porodicu, da uče i da budu zaštićena – ističe se u saopćenju.

Svaka odluka, dodaje se, koja se odnosi na njih, uključujući njihovu repatrijaciju, mora uzeti u obzir najbolji interes svakog djeteta i biti u potpunosti u skladu s međunarodnim pravnim standardima.

Stoga civilne organizacije pozivaju vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju djeci koja su državljani BiH ili su djeca državljana BiH civilnu dokumentaciju, da spriječe da ta djeca budu bez državljanstva ili da budu bez države, da podrže njihov siguran, dostojanstven i dobrovoljan povratak i reintegraciju u BiH.

Na kraju se navodi da civilne organizacije – Hope and Homes for Children BiH, Save the Children, World Vision BiH, stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije, kao i za uključivanje u proces pripreme za prihvat i reintegraciju djece stranih boraca iz BiH s područja Sirije i Iraka.