Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za oslobođenje

Mijatović: Mašić je moj drug, ali treba odstupiti iz ljudskih i moralnih razloga

mijatovic masic

Damir Mašić je moj drug 20 godina i čovjek sa kojim nikada nisam imao konflikt, čovjek koji ima i karijeru i politički staž. Očekivao sam da će sam pokazati da je odgovoran čovjek i sam podnijeti ostavku iz ljudskih i moralnih razloga

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović za Oslobođenje je govorio o “slučaju Zornić”, formiranju vlasti i ulozi opozicije, koja narod ne želi pozvati na proteste…

Među prvima ste u SDP-u reagovali nakon slučaja Zornić. Kadrovska komisija je podnijela ostavku iz moralnih razloga, no, Vi insistirate da to učini i šef KO SDP-a Sarajevo. Zbog čega?

– Na početku želim reći da je sve što se desilo u vezi s imenovanjem Envera Zornića najžešći udarac na ideju Socijaldemokratske partije BiH u skorijoj istoriji. Ovim činom smo doveli u pitanje suštinu SDP-a BiH, što nije smjelo da se desi ni u najluđim snovima. Da bismo mijenjali stanje u BiH kao i na političkom tržištu, moramo krenuti od sebe.

​Odgovornost je nešto na šta stalno pozivamo stranke na vlasti, a onda kod ovakvog katastrofalnog poteza bježimo od sopstvene odgovornosti. To je princip koji neću nikad prekršiti. Da bismo bilo koga drugoga pozivali na odgovornost, moramo pokazati da smo prvo mi odgovorni ljudi. Damir Mašić je moj drug 20 godina i čovjek sa kojim nikada nisam imao konflikt, čovjek koji ima i karijeru i politički staž. Očekivao sam da će sam pokazati da je odgovoran čovjek i sam podnijeti ostavku iz ljudskih i moralnih razloga. Nažalost, to se nije desilo. Ne želim još da gubim nadu kada je on u pitanju, te smatram da će racionalno sagledati situaciju i ipak postupiti kao odgovoran čovjek i političar. Šteta je načinjena i ovde se radi o posljednjoj instanci odbrane časti SDP-a BiH i svakog od nas pojedinačno.

Nakon sjednice partijskog Predsjedništva, kazali ste da ćete razmisliti i o svom budućem djelovanju. Šta to znači?

– Prije dvije godine sam počeo graditi SDPBiH u Banjoj Luci sa svojim prijateljima. Te 2017. godine je SDP u Banjoj Luci bio potpuno ugašen, anatemisan kao bošnjačka partija. Danas je SDP u Banjoj Luci partija u usponu sa više od 600 članova, sa formiranim organima. Sve odluke donosimo zajedno, tako će biti i kada je ovo u pitanju. Iako bi mnogi voljeli da napustimo SDPBiH i da onda razvijaju teorije zavere, moram ih razočarati da se to neće desiti dok nam je ove pameti. Danas ćemo imati vanrednu sjednicu Gradske organizacije Banje Luke i zaključcima se odrediti prema ovom slučaju. Ono na čemu ćemo insistirati je da je Bosna i Hercegovina država svih nas i da se prestane sa politikama koje nas vraćaju na tragične 90-e, da se okrenemo budućnosti ove zemlje. A ono što je najvažnije je da se SDP vrati na pravi kurs izgradnje ovog društva, ali na cijeloj teritoriji BiH. Nije Bosna i Hercegovina od Baščaršije do Marindvora, Bosna i Hercegovina je od Jadrana do Save, od Drine do Une, al’ to treba djelima pokazati, a ne samo šupljim izjavama.

Koliko ovakvi slučajevi nanose štetu ideji socijaldemokratije koju zastupa Vaša stranka?

– Nanose neprocenjivu štetu i meni je krivo što pojedini funkcioneri SDP-a pokušavaju da relativiziraju nastalu situaciju. Licemjerno je praviti dvostruke aršine. Ja sam čovjek koji je javno rekao da je Ratko Mladić zločinac, jer je tako presuđeno u Haagu, a onda moji drugovi relativiziraju ratni zločin nekog Envera Zornića i još se prave ludi da nisu znali. Nije ljudski, nije korektno, to nije socijaldemokratija, to nije Bosna i Hercegovina za kakvu se javno zalažemo.

Godina je prošla od izbora, a državne vlasti još nema. Ako po Dodiku i Čoviću ANP ne treba biti uslov, zašto se Izborni zakon nameće kao korak ka formiranju izvršne vlasti FBiH?

– Mi se nalazimo u začaranom krugu nacionalnih kartela koji djeluju kroz SNSD, SDA i HDZ uz saučesništvo Pravoslavne crkve, Islamske zajednice i Katoličke crkve kao njihovih instrumenata. Rezultat toga je egzodus stanovništva i potpuno narušavanje bh. društva. ANP, Izborni zakon i sve ono što naizgled djeluje kao kamen spoticanja, ustvari je samo izgovor za nastavak pljačke i potpunu eroziju BiH. Njima svima upravo ovakva BiH odgovara, urušena, podijeljena i u stanju očaja i letargije. Svaka promjena njima pravi veliki problem, jer jako društvo i jaka država su njima garant za odlazak na odsluženje dugogodišnjih robija.

Na šta Vam liče priče o rezolucijama i deklaracijama u vrijeme dok nam firme propadaju i građani odlaze iz zemlje?

– Kao što rekoh, to su sve dimne zastave kojima prikrivaju kriminal, bezidejnost i činjenicu da su to grobari bh. društva. Sve te njihove deklaracije vrijede kao i bilo koja valuta u periodu inflacije. Veliko ništa.

Opozicija u Republici Srpskoj protestima pokušava ukazati na loše poteze vlasti. Šta je sa onom u FBiH i bavi li se ljevica i dalje sama sobom?

– Ovdje dolazimo ponovo do odgovornosti. Da, naravno da je za stanje u svakoj zemlji odgovorna vlast, ali postoji i jasna odgovornost opozicije. Pristalica sam velikih protesta u cijeloj državi i predlagao sam ih nekoliko puta na organima SDP-a, ali nisam imao podršku.

Nastavljam sa inicijativom i uvjeren sam da ćemo doći do toga. SDPBiH je najveća opoziciona partija u BiH i mora biti pokretač otpora prema stanju u kojem živimo. Isti je rezultat rada opozicije i u RS-u i u FBiH. Nažalost, ništa. Ja sam za proteste i to u svakom gradu BiH, ali ne da bi se samozvani lideri opozicije promovisali, da bi dobili nove mandate i dobre plate u parlamentima, već da se povede narod u BiH i sve dok se nacionalni karteli i njihovi instrumenti ne sklone sa vlasti. To isto ne mora značiti ni paljevine ni problem, već političku inicijativu koja traži i istrajnost i odgovornost.