holandija

Žena kažnjena sa 100.000 KM jer nije živjela u svome stanu

384116.w1600.r16-9.b2c8206.q90

Ova presuda može imati veliki utjecaj i na ostale kupce kuća i stanova jer predstavlja važan presedan za uvođenje novčanih kazni

Žena u Holandiji je novčano kažnjena samo zato što nije živjela u svome stanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradsko vijeće Amstelveena je novčano kaznilo vlasnicu stana jer je prekršila propise koji nalažu da živi u svome stanu.

Ova presuda može imati veliki utjecaj i na ostale kupce kuća i stanova jer predstavlja važan presedan za uvođenje novčanih kazni.

Prema politici grada Amstelveena, građani koji kupe novu nekretninu, moraju živjeti u kući ili stanu najmanje 18 mjeseci, a takva klauzula je uključena i u kupoprodajne ugovore.

Gradsko vijeće je kaznilo ženu u tom gradu novčanom kaznom od 50.000 eura (oko 100.000 KM) zbog odbijanja da živi u novom stanu u četvrti Westhove.

Gradske vlasti su saopćile da je cilj ove odluke da pošalju jasan signal spekulantima imovinom koji otkupljuju kuće kako bi ih potom iznajmljivali, iako su naveli da će živjeti u njima.

“Mnogi mladi u Amstelveenu više bi željeli kupiti dom umjesto da plaćaju stanarinu nekoj korporaciji ili privatnom stanodavcu cijeli život. Uostalom, vaš vlastiti dom je vaša najbolja penzija”, navodi se u saopćenju Grada Amstelveena.

Vlasti u Amsterdamu također razmišljaju o uvođenju sličnih pravila prema kojima bi vlasnici morali stanovati u tek kupljenoj nekretnini.