RS

Pozivaju studente da se suzdrže od testiranja na koronu ako nemaju obaveza u maju

Institutu za javno zdravstvo dostavljeno više od 3.000 prijava za jednokratno besplatno testiranje

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske apelovalo je da se studenti iz RS koji studiraju u inostranstvu ukoliko nemaju studentskih obaveza tokom maja, uzdrže od prava na jednokratno besplatno testiranje na virus korona i prednost daju onima koji zbog obaveza moraju da putuju van RS.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske saopšteno je da su Institutu za javno zdravstvo dostavili više od 3.000 prijava za jednokratno besplatno testiranje.

“Apelujemo na studente iz Republike Srpske koji u inostranstvu nemaju studentske obaveze tokom maja da se uzdrže od korišćenja ovog prava i, uzevši u obzir kapacitete Instituta za javno zdravstvo i činjenicu da nalazi testa važe 72 sata od trenutka izdavanja, prednost daju onima koji imaju te obaveze”, navedeno je u saopštenju.

Studentima je sugerisano da se prije odlaska na testiranje informišu o režimu prelaska granice države koja im je krajnja destinacija.

Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu proslijedilo je Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije koji je upućen visokoškolskim ustanovama u Srbiji, a odnosi se na način prelaska granice Srbije za studente iz RS koji studiraju u Srbiji.

U dopisu je navedeno da visokoškolske ustanove u Srbiji, radi nesmetanog prelaska granice, studentima iz RS treba da elektronskom poštom pošalju obavještenje o obavezama tokom maja i o tome da će njihovo ime biti na spisku vladine Komisije za davanje dozvola za ulazak u Srbiju.