Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati kandidati za nagradu “Meša Selimović”

mesa-selimovic11111

Nagradu “Meša Selimović” dodijelit će žiri 15. Međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis”, koji će biti održani od 2. do 5. septembra u Tuzli.

Romani koji su ove godine kandidati za nagradu su “Kuća sjećanja i zaborava” autora Filipa Davida, “Utjeha noćnog neba” Dževada Karahasana, “Blue moon” Damira Karakaša, “Devet Andreja” Nikolaidisa, i “Brdo” Ivice Prtenjače, saopćeno je iz pres-službe Grada Tuzla.

Žiri koji će donijeti odluku čine predsjednik akademik Enes Karić, te članovi, akademik Julijana Matanović, književnik Milorad Popović, književnik Hadžem Hajdarević i književni kritičar Vladimir Arsenić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da će održavanje 15. Međunarodnih književnih susreta ove godine obilježiti četiri jubileja.

– Ovogodišnji susreti obilježit će 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića, 110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića, 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića i 150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića – pojasnio je Imamović.

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade “Meša Selimović” Enes Karić kazao je povodom objavljivanja naslova romana koji su ušli u uži izbor za ovu nagradu, da mu je drago što se pojavljuje sve više romana i što BiH ima sve više dobrih autora.

– Romani koji su ušli u uži izbor za nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2014. godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije podjednako zaslužuju ovu nagradu, ali jedan će biti proglašen najboljim – istakao je Karić.