ZAVRŠEN 1. FESTIVAL ”SLOBODA NARODU”

Pravimo putokaze za društvo koje dolazi nakon nas, poručili su čuvari vatre slobodne misli

7. Autosovinizam (1)

Festival “Sloboda narodu” je autorski koncept PRO EDUCE koja je i organizator svih aktivnosti a realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa

Sloboda je ultimativni cilj a borba za slobodu je jedino vrijedna, čak i ako ne vjerujete da ćete doživjeti blagodeti pobjede – ključna je poruka čuvara vatre i slobodne misli sa prvog Festivala ”Sloboda narodu” koji je završen u Sarajevu nakon tri dana dijaloga, predavanja, izložbi, promocija knjiga i suočavanja sa prošlošću, sadašnjošću i budućnošću slobode ili nedostatka slobode na našim prostorima.

Nastupom Mostar Rock School koji je izveo numere Bella Ciao i uručenjem priznanja za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja Festivala Sloboda narodu Jadranki Milićević, aktivistkinji za ljudska prava, mirovnjakinji i pionirki borbe za ženska prava u BiH i regionu počeo je 1. Festival ”Sloboda narodu” u Sarajevu.

Suočavanje sa prošlošću, (bez)opasni rokenrol, iskustva Soroševaca, položaj manjina, autošovinizam, istraživačko novinarstvo i pravosuđe, fašizam danas, obrazovanje u službi vlasti i humor kao državni neprijetelj broj 1 – neke su od teme prvog Festivala Sloboda narodu koji je sinoć završen. Diskutovalo se i o tome da li Bog voli kukavice, da li kultura ili šund spajaju Balkan i zašto se bojimo Jugoslavije. Festival je u Sarajevu okupio predstavnike javne scene, umjetnike, pisce, borce, univerzitetske profesore, muzičare, predstavnike pravosuđa, aktiviste, predstavnike vjerskih zajednica i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda.

”Pravosuđe i mediji su nam estradizirani a ono što radimo i čime se bavimo je daleko od filmova i serija. Sami smo upali u zamku visokih očekivanja,” rekao je sudija Apelacionog suda u Beogradu, profesor i pisac na panelu o pravosuđu i istraživačkom novinarstvu Miodrag Majić.

Vrlo je moguće da rock ‘n’ roll nikad nije ni bio opasan čak ni kad je društveno angažovan u svojim tekstovima, ali je sadržao bunt koji je dobrodošla komponenta – sastojak rock ‘n’ rolla i da može da bude bitan za ličnu promjenu pojedinca – rekli su učesnici panela o rock ‘n’ rollu.

”Obrazovanje je ključna emancipatorna snaga i to treba objasniti roditeljima. Obrazovanje ne proizvodi i ne isporučuje nego daje mogućnost i stvara okruzenje da se mlada osoba razvija, da osvijesti potencijale i talente, da uči ono sto mu trreba da bi mogao da radi, da voli sebe i druge, da bude aktivan građanin,” poručili su učesnici panela o obrazovanju.

Suočavanje s prošlošću na našim prostorima nije uspjelo, zaključeno je na panelu o ovoj temi ali i to da to nije razlog da odustanemo da govorimo o tome i radimo na tome. Potrebno je razlikovati kulturu sjećanja od politike sjećanja jer sučavanje s prošlošću nije samo proces od društvenog značaja koji uključuje rezolucije i druge dokumente koje su u nadležnosti politike i institicija, nego ono ima značaj za sasvim konkretne ljude, pa i grupe ljudi koji su još uvijek živi i kojima je potrebno da se razjasne okolnosti, i da se stvari nazovu svojim pravim imenom.

“Balkan spajaju i kultura i šund. Jedno ne isključuje drugo ali posao umjetnika je da se ne uklapa, ” rekao je pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo. “Na ovim prostorima se od građana zahtijeva da pišu na isti način, misle na isti način i govore na isti način, a sve u službi očuvanja sistema,” rekla je Tanja Stupar Trifunović tokom panela o kulturi i šundu i šta od to dvoje spaja Balkan.

”Festival ”Sloboda narodu” je održan i cilj, da okupimo čuvare vatre, slobodne mislioce i ljude koji se stalno suočavaju sa posljedicama praktikovanja slobode, smo ostvarili. Učesnici Festivala nisu svi istomišljenici, dapače, ali znaju da razgovaraju i znaju da treba da razgovaraju. Ono što ih spaja je to što su kompetentni u oblastima u kojima djeluju i što se ne boje da kažu šta misle, čak ni onda kad znaju da će ih to koštati…,” poručili su organizatori.

Paneli održani u amfiteatru prvog dana dostupni su OVDJE

Paneli održani u dancing dvorani prvog dana dostupni su OVDJE

Paneli održani u amfiteatru prvog dana dostupni su OVDJE

Paneli održani u dancing dvorani drugog dana dostupni su OVDJE

Festival “Sloboda narodu” je autorski koncept PRO EDUCE koja je i organizator svih aktivnosti a realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.