Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predložen pritvor za Jasmina Vikovića osumnjičenog za ratni zločin

BiH

tuzilastvo bih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za Jasmina Vikovića osumnjičenog za ratni zločin.

Naime, zužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Jasmina Vikovića, zvanog ”Jasko“, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, državljanina BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. točka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv osumnjičenog, koji je dugi niz godina bio nedostupan pravosuđu BiH, boraveći u inozemstvu, a lišen je slobode na temelju naredbe Tužilaštva BiH, prilikom stupanja na teritoriju Bosne i Hercegovine, te tužiteljstvo smatra da bi boravkom na slobodi ovaj osumnjičeni mogao ponovo postati nedostupan bh pravosuđu.

Jasmin Viković, osumnjičen je da je sredinom 1993. godine, na području Konjica, u selu Orahovica, počinio ratni zločin, tako što je u svojstvu pripadnika Armije RBiH, osobno sudjelovao u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i ubojstvu trojice civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.