Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju

Predsjednik GRECO-a za Fokus.ba: BiH ne provodi naše važne preporuke za nezavisno pravosuđe

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Nakon što je Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO), specijalizirano antikorupcijsko tijelo Vijeća Evrope prošle sedmice objavila prilično porazni izvještaj četvrtog kruga evaluacije za BiH pod nazivom „Sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima“, predsjednik GRECO-a Marin Mrčela u intervjuu za Fokus.ba govorio o tome gdje se naša država trenutno nalazi kada je riječ o borbi protiv korupcije u institucijama.

Podsjetimo, u izvještaju koji je prvi objavio naš portal, zaključeno je da što se tiče članova parlamenta, praktično se nije dogodio nikakav novi razvoj događaja za jačanje sistema integriteta.

Vlasti nisu uveli vjerodostojan i nezavisan mehanizam za sprečavanje i rješavanje sukoba interesa. Kada je riječ o spriječavanje korupcije među sudijama i tužiocima GRECO je, između ostalog, preporučio da se poduzmu odlučne zakonske i operativne mjere da bi se ojačala uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u zaštiti nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima od neprimjerenih utjecaja.

Kao što je spomenuto u izvještaju, Bosna i Hercegovina na zadovoljavajući način ne provodi nijednu od 15 preporuka. Šta biste izdvojili kao kritičnu tačku, kao nešto što je najvažnije kada je u pitanju mehanizam prevencije korupcije?

– Sve naše preporuke su važne. One koje se odnose na zakonodavnu vlast (članovi parlamenata) ključni su za osiguravanje da političari daju primjer i slijede etičke i integritetne standarde kako bi spriječili korupciju. One koje se odnose na sudstvo (sudije i tužioci) su od suštinske važnosti jer bez neovisnog sudstva ne može biti efikasne borbe protiv korupcije.

Vjerovatno ste pratili pravosudnu aferu u BiH odnosno to što je predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija dao ostavku nakon inkriminirajućih navodi na audiosnimku koji je objavljen. Međunarodne organizacije poput OSCE-a, Delegacije EU, Američke ambasade kritizirale su njegovo ponašanje, ali i rad VSTV-a. Kako vidite cijelu ovu situaciju?

– Nismo u mogućnosti komentirati jer ne interveniramo ili raspravljamo o određenim, pojedinačnim slučajevima.

S druge strane očito je da vlasti u BiH podcjenjuju izvještaje GRECO-a kada je riječ o otkrivanju slabosti, u kojima su istaknute jasne preporuke, gdje se ukazuje na ozbiljne nedostatke. Jer zaključci GRECO-a prema vlastima BiH uvijek su isti. Oni su veoma negativni. Vaš komentar?

– U 20 godina članstva u GRECO-u, Bosna i Hercegovina je bilo podvrgnuta 4 od 5 krugova ocjenjivanja. GRECO je izdao ukupno 71 preporuku Bosni i Hercegovini. Od toga je samo 27 u potpunosti implementirano, tj. Otprilike 37 posto u 20 godina. Tokom posljednjeg kruga evaluacije koji je započeo u decembru 2015. godine, nijedna od 15 preporuka GRECO-a nije u potpunosti primijenjena i GRECO je situaciju u Bosni i Hercegovini u septembru 2020. godine opisao kao „globalno nezadovoljavajuću“. Mislim da brojevi govore sami za sebe.

Gdje je Bosna i Hercegovina rangirana među svim ostalim zemljama, kada su u pitanju izvještaji GRECO-a i primjena preporuka ? Na dnu liste?

– Ne rangiramo zemlje. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti i mora se uzeti u obzir samostalno. Ako želite vidjeti kako druge zemlje provode GRECO preporuke, predlažem da pogledate naš Izvještaj o općoj aktivnosti. Jedan iz 2019. objavljen je početkom ove godine i dostupan je na ovom linku: https://rm.coe.int/20th-general-activity-report-2019-of-the-group-of-states-against-corru/16809e8fe4 Jedan će GRECO usvojiti u martu 2021. i objaviti u aprilu ili maju 2021.