Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Buba u uhu” u Sarajevu nakon 20 godina

buba-u-uhu112

Predstava “Buba u uhu” koju je prema tekstu Georgesa Feydeaua režirao Admir Glamočak, sutra će premijerno biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru Festivala “Baščaršijske noći”, kao kultno ostvarenje koje je prije 20 godina igrano na bh. teatarskoj sceni.

Ovaj komad rađen je u koprodukciji JU Centra za kulturu Kantona Sarajevo i Narodnog pozorišta Sarajevo, a dio glumačke postave čini ista ekipa koja je predstavu iznijela prije dvije decenije, uz nove mlade glumačke snage.

To su Admir Glamočak, Senad Bašić, Izudin Bajrović, Tatjana Šojić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Alen Muratović, Merima Lepić, Riad Ljutović i Vedran Đekić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović.

Reditelj i glumac Admir Glamočak istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je cijeli tim uspio napraviti predstavu koja je tačna i precizna, te da su pokušali doći do rafinirane komike. Smatra da je u svemu važna još publika koja je ravnopravan partner glumcima. Podvlači da je komad star nešto više od sto godina, ali da je jednako aktuelan kao da je pisan jučer.

– U fokusu priče je građanska porodica i sklop krivo protumačenih situacija, koje prouzrokuju čitav niz različitih odnosa unutar te porodice. Svi upadamo u te zamke, stali smo kad nam neka buba dođe do uha i pokušali istjerati pravdu na čistac. Buba je aktuelnija danas u Bosni nego u Francuskoj – kazao je on.

Glumac Senad Bašić navodi da se iznimno obradovao pozivu za rad u ovoj predstavi, uz ocjenu da je riječ o nepretencioznom komadu kojem je cilj da zabavi publiku.

– Volim komade koji su namijenjeni običnom čovjeku, publici, i koji su razumljivi. Ovdje je važno radovanje životu i da se puno smijemo – mislim da nam to i treba – ustvrdio je on.

Za glumicu Tatjanu Šojić sa željom se iščekuje sutrašnja premijera i susret s publikom nakon svih proba, uz naglasak da je za svu ekipu velika radost informacija da će dvorana biti puna.

Da je upravo “Buba u uhu” jedan od razloga zašto se bavi glumom istaknuo je Alen Muratović, naglasivši da ju je gledao desetak puta te da mu je ogromna čast i privilegija danas biti dio ekipe. Nada se da će energiju koja vlada među cijelom postavom prenijeti i na publiku.

“Buba u uhu” jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove otkačene, duhovite i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelome svijetu, pa predstavljaju čvrsta uporišta svih ambicioznijih savremenih pozorišnih repertoara. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

Vrijednost je opusa u strogoj logici, vrtoglavoj brzini promjena, ali i smislu za pojedinca. Djelo matematički preciznog i ubojito komičnog zapleta, koje predstavlja svojevrstan test spremnosti svakog ansambla i glumca, napisano je 1907. godine.

Predstava “Buba u uhu” reprizno će biti izvedena 16. septembra u NPS, a ovaj komad na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta igra više od 40 godina.