Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moguć novi prijemni ispit za upis na Medicinski fakultet u Tuzli

medicina-tz1111

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prvoj sjednici u novom sazivu utvrdila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Ministar obrazovanja, nauke i sporta TK Izet Jagodić ističe da je ovaj zakon usklađen s okvirnim zakonom, a najavljuje da resorno ministarstvo priprema novi zakon o visokom obrazovanju koji bi trebao biti u upotrebi naredne akademske godine.

-Zakon je usvojen imajući u vidu da se osnivaju mnogi privatni centri za školovanje odraslih – rekao je Jagodić na pres-konferenciji.

Vlada je imanovala i Drugostepenu komisiju za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama srednjeg i obrazovanja. Ova komisija će pokušati, tvrdi Jagodić, riješiti problem u obostranom interesu.

Resorni ministar je također rekao da su uvaženi zahtjevi studenata koji nisu primljeni na Medicinski fakultet i koji su se žalili na izbor pitanja na prijemnom ispitu, gdje je od više od 400 prijavljenih primljeno samo njih 30.

Ističe da su se studenti vodili načinom prijema prošle godine, kada je korišten Informator koji je izdao Medicinski fakultet. U ovom slučaju su korišteni drugi informatori i uvjetno rečeno teža pitanja, pa su, kako je naveo, rezultati prijemnog drugačiji.

Za sutra je zakazan razgovor s dekanom Medicinskog fakulteta, a moguće je i organizovanje novog prijemnog ispita. Zasad, dodaje resorni ministar, ostaje lista od 30 studenata koji su položili prijemni ispit.

Vlada je usvojila i Odluku o sufinansiranju mjera zdravstvene zaštite životinja na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

Potrebna sredstva za realizaciju Programa mjera zdravstvene zaštite životinja su u ukupnom iznosu od 320. 890 KM.