Predstavljanje Priča iz ratnog djetinjstva “Telegrami za Angela Palmerasa”

Telegrami za Angela Palmerasa333

Knjiga Priča iz ratnog djetinjstva “Telegrami za Angela Palmerasa” u organizaciji Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo, bit će sutra predstavljena sarajevskoj publici.

Posebnost tog predstavljanja jeste u tome što će o knjizi govoriti haški svjedok u slučaju “Prlić i ostali” Fahrudin Rzvanbegović, koji je i lično sudionik događaja koji se u knjizi spominju. Zatim, na promociji će biti i Sanjin Kodrić, književni historičar i teoretičar, a publika će imati priliku čuti i profesora bosanskog jezika i književnosti Hadžema Hajdarevića.

Knjiga Priča iz ratnog djetinjstva “Telegrami za Angela Palmerasa”, nastaje tako što se autor (na početku prošlog rata u BiH desetogodišnji dječak iz Stoca, danas odrastao čovjek) koji sedamnaest godina nakon rata iznova uspostavlja kontakt s umproforcem španskog Ifora (koji je u ratu boravio u BiH kao akter u mirovnoj misiji) te odlučuje zapisati svoja ratna sjećanja koja sadrže opis stradanja u logorima za civile te u koncentracionim logorima za vojno sposobne muškarce, i još mnogo toga iz vremena proteklog rata u BiH, Mostaru i okolini, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Dokumentarna proza ispričana kroz poetiku svjedočenja, ratna hronika jedne porodice, lično svjedočenje kojem su svjedoci i vinovnici na hiljade drugih porodica su opća obilježja te knjige.

“Unproforac” Angel Palmeras je pomagao stradalnicima kojima je u ratu ostavio pismo s njegovom kućnom adresom u Španiji. Tadašnja ratna djeca čuvaju pismo i ratne fotografije sve do danas kada uspijevaju uspostaviti kontakt s Angelom koji im priča o svojim sjećanjima na rat.

Cijela ta priča je unkoporirana u djelo “Telegrami za Angela Palmerasa” (Priče iz ratnog djetinjstva) koja se pojavila u izdavaštvu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, tik pred najavljenu presudu “haškoj šestorci” za zločine Hrvatske i tzv. Herceg-Bosne u proteklom ratu u BiH, saopćili su organizatori.