Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CSEC

Predstavljen Cyber Security Excellence Centre za jačanja cyber sigurnosti u BiH

Predrag Puharic CSEC

Učesnici panela s temom „Aktivnija uloga žena u cyber sigurnosti“ složili su da se da postoji još puno toga što možemo uraditi u našoj zemlji na osnaživanju i kreiranju prilika za žene u tech industriji i istaknuli ”kako bi se ostvarila aktivnija uloga žena u cyber sigurnosti važno je raditi na jačanju zajednice, predstavljanju pozitivnih praksi i realizaciji konkretnih inicijativa kao što je stvaranje Women4Cyber Chaptera, koje nude sveobuhvatan pristup popularizaciji cyber sigurnosti te motiviranju djevojčica i žena da se pridruže ovoj oblasti”

Danas je u Sarajevu zvanično predstavljen Cyber Security Excellence Centre (CSEC). Događaj je organizovan, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi se javno predstavio CSEC te njegove aktivnosti.

CSEC je osnovan na Univerzitetu u Sarajevu radi jačanja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Svrha CSEC-a je ispunjavanje decenijskog institucionalnog zastoja u uspostavljanju funkcionalnog tima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (Computer security incident response team – CSIRT) za BiH te postavljanje temelja za efikasnu cyber sigurnost. Kao dio CSEC-a, bit će uspostavljen akademski i održiv CSIRT. Dodatne aktivnosti CSEC-a fokusirat će se na obrazovanje, razvoj radne snage i podizanje svijesti o važnosti cyber sigurnosti.

Pored Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, rad CSEC-a podržavaju i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Misija OSCE-a u BiH kako bi se poboljšala cyber sigurnost na Zapadnom Balkanu.

Događaj je otvorio direktor UTIC-a Univerziteta u Sarajevu, Elmedin Selmanović, a zatim se okupljenima obratio britanski ambasador u Bosni i Herecgovini Julian Reilly.

”Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što je podržalo uspostavljanje prvog Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini kako bi se podigla svijest o cyber sigurnosti, kapacitetima i sposobnosti odgovora na incidente. Ovo će biti prvi važan korak u razvoju učinkovite cyber kulture u BiH. Ujedno će doprinijeti promociji cyber sigurnosti kao karijernog polja za IT stručnjake, posebno žene, kako u BiH, tako i u regionu. Veoma mi je drago što je naš postojeći fellowship program u oblasti cyber sigurnosti doprinio pokretanju ovog projekta”, poručio je ambasador Julian Reilly.

Voditelj tima za uspostavu CSEC AcCSIRT-a, Predrag Puharić, u svom obraćanju govorio je o pokretanju i značaju CSEC-a. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina po praktično svim parametrima vrlo nisko na ljestvici spremnosti u oblasti cyber sigurnosti.

”CSEC će se truditi da zajedno sa svim ostalim akterima pomogne u kreiranju koraka i rješenja koja će pomoći BiH da uspostavi kapacitete za veći nivo cyber sigurnosne spremnosti. U roku dvije godine, CSEC će nastojati biti sposoban pozicionirati se kao neutralna, ‘go-to’ tačka za sistematski odgovor na cyber incidente u Bosni i Hercegovini kako bi se podržao razvoj i unapređenje cyber sigurnosti u BiH”, naglasio je Puharić.

Predstavljanje CSEC-a okupilo je brojne stručnjake iz oblasti cyber sigurnosti, predstavnike iz nadležnih ministarstava BiH, te ambasada. U nastavku događaja, održane su dvije panel diskusije.

Prva na temu „Uloga CSIRT-ova u izgradnji cyber sigurnosti“ u kojoj je Milan Sekuloski, viši tehnički savjetnik pri Centru za digitalno ubrzanje (DAI), istakao važnost ”cyber bezbjednosti koja omogućava digitalnu infrastrukturu na kojoj počiva svaka naša ambicija za poboljšanjem. U tom kontekstu, CSIRT-ovi omogućavaju koordinaciju na razini države, poboljšanu međusektorsku komunikaciju, ali i omogućavaju stvaranje radne snage za područje cyber sigurnost s iskustvom iz stvarnog života”.

Učesnici panela s temom „Aktivnija uloga žena u cyber sigurnosti“ složili su da se da postoji još puno toga što možemo uraditi u našoj zemlji na osnaživanju i kreiranju prilika za žene u tech industriji i istaknuli ”kako bi se ostvarila aktivnija uloga žena u cyber sigurnosti važno je raditi na jačanju zajednice, predstavljanju pozitivnih praksi i realizaciji konkretnih inicijativa kao što je stvaranje Women4Cyber Chaptera, koje nude sveobuhvatan pristup popularizaciji cyber sigurnosti te motiviranju djevojčica i žena da se pridruže ovoj oblasti”.