Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen Nacrt Deklaracije o pomirenju u BiH: “Dovršite proces pomirenja- mi već jesmo!”

IMG_6970

Učesnici su istakli da se više “ne treba baviti pitanjima ko je počeo rat, već svakodnevnim životnim pitanjima”.

U Banja Luci je održana radionica pod nazivom “Uloga marginalizovanih grupa u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini”, kojoj su prisustvovali predstavnici marginalizovanih grupa, članovi i članice koalicije marginalizovanih grupa u BiH “KOMA”, predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice, civilnih žrtava rata, predstavnici javnih institucija u Republici Srpskoj.
 
Na skupu je predstavljen Nacrt Deklaracije o pomirenju u BiH pod nazivom “Dovršite proces pomirenja- mi već jesmo!”, u kojoj se pored ostalog navodi da je “marginalizovane grupe pomirio zajednički loš društveni položaj i socijalna iskuljučenost te zajednički interes unaprijeđenja društvenog položaja i ostvarenje ljudskih prava”.
 
Ranka Ninković-Papić, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) kazala je da se ovim projektom želi predstaviti i poručiti građanima BiH da “marginalizirane grupe nemaju problem sa pomirenjem jer su oni fokusirani na realne, svakodnevne životne probleme”. 
 
Branko Suzić, predsjednik Saveza  slijepih RS naglasio je da se “ne smije zaboraviti prošlost, a u budućnost se može gledati samo ako imamo prave orijentire”. “Marginalizovane grupe su pomirene još od 1997. godine, govorim s aspekta slijepih osoba, jer mi kao ugrožena grupa sarađujemo međusobno”, rekao je Suzić.
 
Željko Volaš, predsjednik udruženja amputiraca Republike Srpske (UDAS), kazao je da su marginalizovane grupe “dovršile proces pomirenja, najčešće kroz sport. “Imamo zajedničke klubove sjedeće odbojke, streljačke klubovi koji se takmiče na nivou BiH. Ono što nedostaje je da zajedno sjedimo i razgovaramo i o drugim zajedničkim projektima”, rekao je Volaš.
 
Učesnici su istakli da se više “ne treba baviti pitanjima ko je počeo rat, već svakodnevnim životnim pitanjima”.
 
Zaključeno je da marginalizovane grupe “nemaju problem s u pomirenjem, ali da se ne žele pomiriti sa socijalnom i društvenom isključenosti”.
 
Najavljeno je da će naredna radionicai biti održana u januaru 2019. godine u Sarajevu, na kojoj će se dalje definisati tekst Deklaracije,
 
Projekat “Uloga marginalizovanih grupa u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini” provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.