Predstavnici Federalnog parlamenta ohrabreni jedinstvom u podršci reviziji

federalni parlament pauza3

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić izjavio je Feni da je ohrabren jedinstvom izraženom na današnjem savjetovanju o podnošenju revizije presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije, koje je održano u Vijećnici.

Pedeset učesnika dalo je podršku članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

To je, kaže Mušić, rezultiralo jednoglasno usvojenim zaključcima, kojim je podržan stav agenta Sakiba Softića da su se stekli uslovi za podnošenje aplikacije.

– Jednostavno bila je očita podrška svih za podnošenje revizije – naglasio je Mušić.

Ekspertni tim koji su činili članovi Fondacije “Pravda za BiH” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, zaključio je da postoji dovoljno dokaza da se krene u proces revizije presude.

Zahtjev za to, po riječima Izetbegovića, bit će podnesen naredne sedmice, zbog čega su izrazili zadovoljstvo i potpredsjedavajući i sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Jesenko Tufekčić i Izmir Hadžiavdić, koji su učestvovali na savjetovanju.

Tom prilikom i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić potvrdio je jednoglasno prihvaćanje zaključaka, među kojima je i taj da je revizija izraz obaveze prema žrtvama genocida radi dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu.

– Revizijom se otvaraju mnoga pitanja, pa tako i ono da treba poltički odgovoriti na krizu koja će uslijediti u smislu šta će se dešavati u BiH i regionu. Revizija će biti jedna od tema predizborne kampanje u Srbiji – kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Političke elite u Srbiji, po mišljenju predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, još uvijek ne pokazuju da su spremne uvažiti ono što se desilo u BiH početkom 1990-ih godina, ali građanima BiH, naglašava, niko nema pravo zabraniti da traže istinu i pravdu nakon što su preživjeli agresiju.