Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Varadi o reviziji: Teško da ima novih dokaza

varadi

Bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi izjavio je večeras da mu je teško zamisliti ijednu novu činjenicu ili dokaz na osnovu koje bi slučaj, završen pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, mogao biti obnovljen.

Varadi je to rekao nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

“Šansa za prihvaćanje revizije je više teorijska nego praktična “, prenio je Tanjug Varadijevu izjavu za N1.

On je podsjetio da bi se u trenutku podnošenja revizije mogle razmatrati samo nove činjenice do kojih se došlo u posljednjih šest mjeseci.

“Nisam čuo, mislim da ni drugi nisu čuli, za neke činjenice koje bi bile otkrivene u tom periodu. Naravno, ne mogu isključiti da postoje, ali je vrlo, vrlo malo vjerojatno da nešto za što se nije znalo do sredine kolovoza, da je nakon toga izašlo na vidjelo”, konstatirao je Varadi.

Čak i da postoje nove činjenice, dodao je Varadi, one moraju biti dokaz o umiješanosti Srbije u genocid, a ne u rat u čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Sud je utvrdio genocid samo u Srebrenici, tako da bi se trebale naći činjenica koja pokazuje da bi genocid u Srebrenici bio pripisiv Srbiji. Teško mi je zamisliti jednu takvu činjenicu”, kazao je Varadi.