BiH

posjetili spomenik

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u posjeti Žepču

16/06/2021

Današnja posjeta bila je način za međunarodnu zajednicu u BiH da prepozna i nagradi izuzetnost Žepča. Namjera je bila aktivno ohrabriti ovakve korake, očuvati postignuti napredak, proširiti pozitivne poruke i postaviti osnove za ovakve aktivnosti u mnogim drugim zajednicama

Povodom otkrivanja nedavno obnovljenog spomen obilježja civilnim žrtvama rata općine Žepče, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je jednodnevnu posjetu predstavnika međunarodne zajednice Žepču u srijedu, 16. juna 2021. godine. Posjeta je organizovana u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH i Općinom Žepče.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, je istakla: “Ova općina je veoma napredovala u smislu izgradnje dobrih odnosa među svim građanima. Saradnja i kompromis su danas obilježje lokalne politike i odlučivanja. U duhu inkluzivnosti i zahvaljujući inicijativi aktivnog civilnog društva, Žepče odaje počast svojim civilnim žrtvama rata. Svim žrtvama. Bez izuzetaka ili razlika. Jedan spomenik, jedna ploča, jedno mjesto, za jednu zajednicu. Čast mi je što sam danas ovdje kako bih odala počast civilnim žrtvama rata u Žepču. Kao Misiji, drago nam je što smo doprinijeli uspostavi i obnovi spomenika, jedinog spomenika ove vrste u BiH.”

Predstavnici međunarodne zajednice posjetili su spomenik i odali počasti.

“Zajedničkim odavanjem počasti civilnim žrtvama rata, učinjen je važan korak ka boljoj budućnosti za sve ljude. Nadam se da će mnogi drugi krenuti stopama Žepča. Švedska će i dalje pružati podršku i sarađivati s onima koji žele stvoriti inkluzivniju i tolerantniju budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini,” naglasila je švedska ambasadorica u BiH, Johanna Strömquist.

Učesnici su imali priliku posjetiti i memorijalne sobe udruženja ratnih veterana koje pružaju istorijske informacije i pomažu u razumijevanju važnosti događaja u Žepču.

Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, kazala je: “Žrtve, preživjeli, njihove porodice i rodbina zaslužuju svaku moguću podršku. Podizanje spomenika i sjećanje na njih ne govori samo o prošlosti. Govori i o sadašnjosti i osiguranju budućnosti koju će definirati dostojanstvo, međusobno poštovanje i razumijevanje. Tuga koju osjećamo zbog onoga što su doživjeli potiče nas da radimo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude.”

Posjeta je okončana u Srednjoj glazbenoj školi “Katarina Kosača-Kotromanić”, gdje je grupa učenika održala koncert klasične muzike.

Današnja posjeta bila je način za međunarodnu zajednicu u BiH da prepozna i nagradi izuzetnost Žepča. Namjera je bila aktivno ohrabriti ovakve korake, očuvati postignuti napredak, proširiti pozitivne poruke i postaviti osnove za ovakve aktivnosti u mnogim drugim zajednicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.