BiH

izgradnja MHE

Predstavnici UG Bjelava prvi put na sastanku sa načelnikom Foče

24/02/2021

Novoizabrani načelnik opštine Foča je podržao inicijativu UG „Bjelava“

Predstavnici UG „Bjelava“ iz Foče održali su sastanak sa Milanom Vukadinovićem, načelnikom Opštine Foča, na kojem je razgovarano o radovima na izgradnji mHE u slivu rijeke Bjelave, pri čemu su predstavnici Udruženja i u pisanoj formi dostavili hronološki slijed događaja i aktivnosti mještana sela u slivu rijeke Bjelave, NGG “Sačuvajmo rijeke Foče”, predstavnika potpisnika peticije protiv izgradnje mHE u opštini Foča kao i UG “Bjelava” iz Foče, koji ukazuju na niz nezakonitih radova investitora, kao i propusta opštinskih i republičkih institucija da radove zaustave u prethodnom periodu.

Novoizabrani načelnik opštine Foča je podržao inicijativu UG „Bjelava“ koja zajedno sa još 6 udruženja građana iz Foče zahtijeva od Skupštine opštine Foča zakazivanje sjednice na temu „Problematika izgradnje MHE na slivu rijeke Bjelave“, a na osnovu građanske inicijative čijim potpisivanjem je 3000 građana Foče „izrazilo duboko nezadovoljstvo i protivljenje planiranoj izgradnji mHE na rijeci Bjelavi“.

Smatra da sjednica mora biti organizovana tako da se predstavnicima UG Bjelava dozvoli ravnopravno učešće u diskusiji sa odbornicima, predstavnicima Opštine Foča i ostalim zainteresovanim stranama, tj. Investitorom, predstavnicima PVIK „IZVOR“ i MER-a. Osim toga, načelnik je predložio i ponudio pomoć u organizovanju sastanaka sa svim klubovima odbornika i samostalnim odbornicima, na kojima bi odbornici prije sjednice imali priliku da se detaljnije upoznaju sa stanjem i hronologijom radova na Bjelavi. Na prvom sastanku UG Bjelava sa čelnim čovjekom Foče nakon devet mjeseci postojanja i rada udruženja, razgovaralo se i o pronalaženju najboljeg načina za zaštitu gradskog vodovoda, gdje je načelnik Vukadinović obećao da će se po prvi put na terenu obilježiti zone zaštite izvorišta i onemogućiti nelegalni radovi u zonama zaštite koji mogu da dovedu do ugrožavanja snabdjevanja grada čistom vodom.

“Izuzetno smo zadovoljni što je novoizabrani načelnik opštine Foča stavio na prioritet građane te njihovu borbu protiv neregularnosti I nepravilnosti koje su učinjene ranije. Duboko vjerujemo da je novi načelnik prepoznao ozbiljnost problema nelegalnih radova u slivu rijeke Bjelave i nadamo se da će djelovati u skladu sa obećanjima datim na sastanku i interesima građana Foče. UG “Bjelava” s obzirom na težinu problematike je očekivalo odluku Opštinskih vlast da se organizuje Tematska sjednica. Ipak, mi ćemo podržati i učestvovati u svim aktivnostima novoformirane vlasti koje se tiču zaštite rijeka Foče i sprečavanja nelegalnih radova na rijeci Bjelavi i istrajaće na tom putu bez obzira da li će se ovom temi raspravljati i odlučivati na tematskim ili redovnim sjednicama. Upoznali smo načelnika i sa činjenicom da vodenica porodice Vujičić koja je pod zaštitom referentne republičke ustanove ni po zakonu ne smije biti ugrožena nikakvim daljim radovima u njenoj blizini”, poručuju predstavnici UG “Bjelava”.

Podsjećamo, prethodni načelnik opštine Foča Radisav Mašić je bez odluke SO Foča proslijedio pozitivno mišljenje na Studiju ekonomske opravdanosti za mHE „Bjelava“, čime je dao saglasnost za potpisivanje aneksa Ugovora o koncesiji za izgradnju mHE Bjelava, iako se investitor, koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima i prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega čak i Uprava kriminalističke policije MUP RS-a podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.