Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolegij odlučio

Predstavnički dom 11. januara glasa o smjeni Vijeća ministara BiH

vijece ministara

Prema inicijativi Vijeće ministara po broju predloženih zakona i održanih sjednica ima najlošiju ocjenu u regionu

Na danas održanoj 31. sjednici Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđeno je da 15. sjednica Zastupničkog doma PSBiH bude održana 11. januara 2021. godine, sa početkom u 12.00 sati.

U okviru tačke dnevnog reda o dogovoru o radu 15. sjednice Zastupničkog doma PSBiH Kolegij je, između ostalog, odlučio da se u predloženi dnevni red sjednice Doma uvrsti zahtjev zastupnika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković – Lepić, Damira Arnauta, Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Zukana Heleza i Nade Mladine za iniciranje glasovanja o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Također je odlučeno da se u predloženi dnevni red sjednice uvrsti i zahtjev zastupnika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Dženana Đonlagića, Zlatana Begića, Envera Bijedića, Vlatka Glavaša, Jasmina Emrića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković – Lepić i Damira Arnauta za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

U inicijativi se između ostalog navodi da prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara ima najlošiju ocjenu u regionu.
Između ostalog u zahtjevu se navodi kako je pred vlasti u BiH prije godinu i po postavljeno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a da je do danas ispunjen samo jedan, a da je u samo još tri zabilježen neki napredak.

Istaknuto je da će ovim tempom rada Vijeća ministara BiH trebati još najmanje 10 godina da EU odobri kandidatski status, te da broj zakona koje je ovo Vijeće ministara uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, kao I da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela.

Kolegij Zastupničkog doma je na današnjoj sjednici odredio i nadležna povjerenstva za razmatranje materijala pristiglih u parlamentarnu proceduru.