Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

Vlada HNK: Premještanje migranata provodi se suprotno Zaključku Skupštine HNK

Vlada poziva najvažnije državne organe na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti

Tokom trajanja današnje sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je dostavljena iz Ureda za strance BiH, u vezi sa transportom migranata sa područja Unsko-sanskog kantona na područje općine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina, kaže se u saopćenju Vlade HNK i dodaje:

– Nakon rasprave, Vlada je jednoglasno usvojila Zaključak kako se ta aktivnost provodi suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine u kojem se jasno od svih nivoa vlasti u BiH, traži da, u skladu sa važećim propisima, sa nadležnim organima HNK i jedinica lokalne samouprave u HNK, koordinišu sve aktivnosti koje se odnose na migrante. Budući da o premještaju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici Općine Konjic i Kantona, Vlada niti njezini organi ne mogu prihvatiti učestvovanje u toj aktivnosti.

Vlada poziva najvažnije državne organe na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti. Napominjemo kako o premještaju migranata od Vijeća ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno očitovanje.