20 glasova za

Predstavnički dom PSBiH podržao izmjene Izbornog zakona o Mostaru

predstavnicki dom psbih juli (1)

Od 35 prisutnih zastupnika 20 je bilo za, 9 protiv i 6 suzdržanih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH večeras je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru, javlja Fena.

Predlagači zakona su poslanici: Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Uz ovaj zakon, usvojeno je i nekoliko zaključaka, među kojima je i taj da Predstavnički dom predloženi zakon dostavi Domu naroda PSBiH uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Jednim od zaključaka Predstavnički dom PSBiH preporučuje skupštini Grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

Također, Predstavnički dom PSBiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje  izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda na teritoriji tih kantona.

Jednim od  zaključaka Predstavnički dom PSBiH predlaže Domu naroda da usvoji ove zaključke kako bi oni postali zaključci Parlamentarne skupštine.

Predviđeno je da predloženi zakon sutra, po hitnom postupku, razmatra i Dom naroda državnog parlamenta.

Odlukom poslanika obustavljena je zakonodavni postupak  za Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bоsne i Hercegovine, čiji su predlagači: poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložiili poslanici Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović bit će upućen Kolegiju na usaglašavanje, jer prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitesku većinu glasova.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bоsne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici: Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić, te je on vraćen komisiji da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, smatra se odbijenim jer su poslanici prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o njemu.

Zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji je predložila poslanica Aida Baručija,  se obustavlja, s obzrom na to da poslanici danas drugi put nisu podržali negativno mišljenje  Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu.

Zakonodavni postupak se obustavlja i za Prijedlog amandmana II. na Ustav Bоsne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut., kao i za  Prijedlog zakona o mjeriteljstvu BiH, koji su predložili  poslanici Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić.