Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završena sjednica

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio izmjene Poslovnika, opozicija se protivila

FOTO: Fena

Opozicionari smatraju da su izmjene protivne dosadašnjim pravilima i smišljene s krajnjim ciljem da učesnici parlamentarne većine ostvare uske političke interese

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je danas na sjednici, na prijedlog većine, izmjene i dopune Poslovnika Doma, za koje je opozicija tokom rasprave tvrdila da su protivne dosadašnjim pravilima i smišljene s krajnjim ciljem da učesnici parlamentarne većine ostvare uske političke interese.

Sve što se u vezi s tim dešava, u ovom slučaju je s krajnjim ciljem da većina ‘ovlada’ parlamentarnom Komisijom za izbor i imenovanja, a u cilju imenovanja jednog kandidata iz Federacije BiH za sudiju Ustavnog suda BiH, kako je ustvrdio Eldar Čomor iz zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije.

Među ostalim primjedbama opozicije su da poslovničko skraćivanje vremena za diskusije zastupnika, obaveza zastupnicima da sat vremena prije prijavljuju diskusije u vezi s tačkama dnevnog reda na sjednicama, kao i drugi detalji, umanjuju dosadašnju demokratsku parlamentarnu praksu.

Iz klupa vladajućih stranaka su negirali te navode tvrdeći da se izmijenjeni Poslovnik ne povređuje demokratska načela.

Nakon što su glasovima većine usvojene predložene izmjene Poslovnika, sjednica je nastavljena narednom tačkom dnevnog reda.

Završena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završeno je usvajanjem više ranije predloženih zaključaka, među njima zakjučka parlamentarnog odbora za finansijsku i ekonomsku politiku o potrebnom uređenju tržišta kriptovalutama u Federaciji BiH.

Odbor je predložio, a Dom prihvatio stav da navedenu oblast treba urediti zakonski.

Najviše vremena na današnjoj sjednici posvećeno je izmjenama i dopunama Poslovnika Doma, predloženim od parlamentarne većine i na koncu prihvaćenim njenim glasovima, uz protivljenje opozicije.

Opozicionari smatraju da su izmjene protivne dosadašnjim pravilima i smišljene s krajnjim ciljem da učesnici parlamentarne većine ostvare uske političke interese.

Sve što se u vezi s tim dešava, u ovom slučaju je s krajnjim ciljem imenovanja jednog kandidata iz Federacije za sudiju Ustavnog suda BiH, kako je ustvrdio Eldar Čomor iz zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).