Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavom “Sumnjivo lice” Branislava Nušića započela “Mostarska liska 2016”

sumnjivo lice mostarska liska

U Narodnom pozorištu Mostar sinoć je predstavom “Sumnjivo lice” Branislava Nušića iz Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, otvoren 13 Međunarodni festival komedija “Mostarska liska 2016.”, donoseći tjedan smijeha za ljubitelje komedije u grad na Neretvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović se, ne krijući zadovoljstvo prepunom dvoranom publike i činjenicom da su karte sve rasprodane, zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji 13. festivala komedije u gradu na Neretvi.

“Ovo je veliki događaj za pozorište i za kulturu u Mostaru. S ponosom mogu reći da smo okupili najbolje predstave iz regije i vjerujem da će publika apsolutno uživati”, kazao je Mujkanović. “Mostarska liska”, kao je naglasio, prepoznatljiv je festival u široj regiji, a na putu do toga statusa kako je istaknuo zasluge su brojnih entuzijasta.

“Ne mogu da ne spomenem osnivača Mostarske liske Ahmeta Obradovića u čiju čast i dodjeljujemo jednu od nagrada, koja se odnosi na najbolju režiju, jer je on bio redatelja i jedan od direktor Narodnog pozoršta Mostar. Također su velike zasluge bivše direktorice Hadžije Hadžibajramović koja je u najtežim vremenima rata okupila mostarsku mladost. A posebno moram zahvaliti Šerifu Aljiću koji je nakon rata prvi reaktivirao ‘Mostarsku lisku 2004’, te ju učinio međunarodnim projektom”, kazao je, između ostalog, kazao Mujkanović prilikom svečanosti otvaranja 13. Festivala komedije u gradu na Neretvi, koja je obogaćena nastupom R'n'R VOD Acoustic Tria u sastavu: Vjekoslava Raspudić (vox), Orhan Maslo Oha (cajon) i Danijel Raspudić (gitara).

Otvorivši Festival, Federalna ministrica kulture i obrazovanja Zora Dujmović je, govoreći o značaju komedije u kulturnoj baštini, kazala kako je „Mostarsk Liska“ jedan od tradicionalnih festivala, koji je na ponos ne samo Mostara nego i čitave BiH. Kantonalni ministar kulture HNK-a Rašid Hadžović je iskazao zadovoljstvo postojanjem ove manifestacijom, kazavši kako vjeruje da će u budućnosti zauzeti još značajnije mjesto na mapi kulturnih zbivanja.

“Ovaj festival ne samo da je potreban ovome gradu, nego nas naprosto obavezuje da stvaramo određene pretpostavke kako bi se svake godine sve više razvijao. Razloga za to je više nego dovoljno. Pored toga što je neodvojivi dio našeg kulturnog bogatstva, velika je simbolika da se festival komedije održava u Mostaru – gradu koji je poznat po liskalucima, gradu koji ima historiju svoje kulture i umjetnosti, ali i iskrenog izražaja humora kroz umjetničke forme”, kazao je ministar Hadžović.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina je podsjetila na značaj humora, navodeći da je stara izreka koja kaže da je “svaki dan bez smijeha – izgubljen dan”, opravdana.

“Grad Mostar je poznat po ‘liskalucima’ i vjerujem da će Mostar održati taj duh. Nadam sa da će ovaj festival 13. iz tinejdžerstva prerasti u svoje punoljetstvo”, kazala je Komadina, poželjevši dobrodošlicu svim glumcima i ljubiteljima teatra na mostarskom Festivalu komedije.

Predstava “Sumnjivo lice” Branislava Nušića, koja je prve večeri festivala mostarsku publike nasmijala do suza, je prva od ukupno sedam predstava u konkurenciji ovogodišnjeg Festivala. Za drugi dan Festivala nastupit će RI teatar Rijeka sa predstavom “Hetero parada” u režiji Bojana Lakoša, a za je 22. travnja najavljen za nastup Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke sa predstavom “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića u režiji Milice Kralj.

Nakon togam 23. travnja, na repertoaru je “Teferič” Derviša Sušića u režiji Aleša Kurta. Inače, predstavu igra ansambl Kamernopg teatra 55 iz Sarajeva i jedna je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

Za 24. i 25. travnja na repertoaru festivala su predstave „Hotel Plaza“ Neila Simona i „Buba u uhu“ Georges Feydeaua koje osim izvrsne glumačke postave, vezuje i režija Admira Glamočaka. Prvu igra ansambl Narodnog pozorišta Mostar a drugu Narodno pozorište Sarajevo. Zadnji dan natjecateljskog dijela 26. travnja nastupa Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa izvrsnom komedijom “Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera” autora Milana Jelića u režiji Marka Misirače.

Tijekom završne večeri upriličit će se i tradicionalna dodjela priznanja ‘Mostarska liska’, a tko će ovu prestižnu nagradu iz grada na Neretvi odnijeti, odlučit će ovogodišnji stručni žiri kojeg čine Jasna Diklić, Mirela Trepanić i Nihad Kreševljaković.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri i Žiri publike, i to: Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala, Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala, Velika liska Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju, Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike, Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Festival će biti zatvoren 27. travnja ceremonijom dodjele nagrada i hit komedijom “Dame biraju” Altteatra iz Sarajeva, koja se igra van konkurencije i u čast nagrađenima, a večer nakon festivala održat će veliki koncert Divanhana za koji su sve ulaznice već rasprodane.