Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest stranaka

Pregovori o novoj vlasti u KS: Prioritet su principi, pa tek onda resori

pregovori ks sarajevo 3 foto patria
Foto: NAP

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest stranaka: SDP, DF, NIP, NS, SBB i NBL

Predstavnici šest stranaka koji trenutno na sastanku razmatraju formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo načelno su verificirali 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija Kantona Sarajevo, koja će možda imati nekoliko tehničkih izmjena.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest stranaka: SDP, DF, NIP, NS, SBB i NBL.

Svi učesnici sastanka istakli su da se do sada razgovaralo o suštinskim, a ne političkim i kadrovskim pitanjima, te su izrazili svoje zadovoljstvo dinamikom rada, ali i nadom da će nova vlada KS-u biti formirana na demokratskim rješenjima.

Podsjetili su da Poslovnik Kantona Sarajevo definiše da Skupština KS treba biti formirana deset dana nakon objavljivanja službenih rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, što je 16. novembar, a neki od učesnika su rekli da je Skupština Tuzlanskog Kantona zakazana za sutra, te da je potrebno da oni kontaktiraju CIK kako bi uvidjeli gdje je problem.

Damir Mašić iz SDP-a izjavio je da su pregovori posvećeni principima, a ne kadrovskim rješenjima.

„Kada finaliziramo ovo što treba da bude hodogram buduće većine, radit ćemo na kadrovskim pitanjima“, rekao je Mašić. Sličnog mišljenja su i predstavnici drugih političkih partija koji sudjeluju u pregovorima.

„Nakon desetak sastanaka moram izraziti zadovoljstvo. Ni u jednom momentu nismo pričali o resorima“, rekao je Milan Dunović iz DF-a.

Naglašeno je da će do petka biti formirana i radna grupa koja će razmatrati budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji će prema njihovim najavama biti usvojen prije kraja tekuće godine, a razgovarano je i o saradnji na lokalnom nivoima.

Učesnici sastanka izrazili su nezadovoljstvo jer, kako su istakli, Centralna izborna komisija BiH još nije uručila certifikate novoizabranim predstavnicima u vlasti, prenosi NAP.

Današnji sastanak bio je otvoren za javnost.