Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Suđenje Boži Mihajloviću počelo iznova nakon spajanja optužnica

bozo mihajlovic

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar, kada je planirano saslušanje dva svjedoka

Suđenje Boži Mihajloviću, nekadašnjem zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH, počelo je iznova nakon spajanja dviju optužnica koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega za nesavjestan rad u službi.

Nakon čitanja druge optužnice, koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Božića 25. oktobra ove godine, tužilac Emir Neradin je u uvodnoj riječi kazao da će, nakon izvođenja dokaza Optužbe, Sud moći izvesti zaključak da se ne radi o nepažnji, nego o nezakonitom postupanju.

Po ovoj tački optužnice, Tužilaštvo BiH tereti Mihajlovića da je svjesno i voljno propuštao vršiti nadzor nad daktilografkinjom Sadinom Beridan-Zuhrić, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac, usljed čega je nastupila teža povreda prava osoba od kojih je novac bio privremeno oduzet na brz i efikasan povrat, te imovinska šteta za BiH od 1.515 eura, 906 konvertibilnih maraka, 600 američkih dolara i 100 srbijanskih dinara.

Svjetlana Kojić, Božićeva braniteljica koja je na ovom suđenju mijenjala kolegu Vladu Adamovića, rekla je da će Odbrana zadržati pravo da ne iznosi uvodnu riječ u ovoj fazi postupka, te da će to uraditi nakan što Tužilaštvo izvede svoje dokaze.

“Sukladno ovom, u ovoj fazi postupka dogovorili smo se da nećemo iznositi uvodnu riječ”, kazao je Mihajlović.

Nakon čitanja druge optužnice i iznošenja uvodne riječi Tužilaštva BiH, dogovoreno je da će se iskazi saslušanih svjedoka uvesti u spis jedinstvenog postupka nakon spajanja optužnica te da se neće ponovo saslušavati.

Mihajlovića prva optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH.

Beridan-Zuhrić je, navedeno je u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je propuštanjem dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućeno i zadržavanje prisvojenog novca, bez otkrivanja njenog nezakonitog postupanja, a usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu većem od 100.000 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.