Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori Vlade KS i Sindikata: Donijeti Zakon o državnoj službi na nivou KS

vlada ks sindikat pregovori

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH suglasili su se na danas održanim pregovorima da treba donijeti Zakon o državnoj službi na nivou Kantona Sarajevo, s tim da će nakon provedene javne rasprave o predloženoj formi Nacrta zakona o državnoj službi KS i sublimiranja njenih rezultata zajednički razmotriti, usaglasiti, ali i zauzeti svoje stavove o predloženim izmjenama ponuđene forme ovog zakonskog rješenja.

Na sastanku je razgovarano i o utvrđivanju cijene rada za 2016. za uposlenike u organima državne službe, a Sindikat je iznio svoj zahtjev od 315 KM za osnovicu, jer se ona primjenjuje na nivou Federacije BiH i većine nižih nivoa vlasti.

Predstavnici pregovaračkog tima Vlade KS su taj prijedlog predstavnika Sindikata ocijenili opravdanim, ali i istakli da u ovom trenutku nije moguća njegova primjena na nivou Kantona Sarajevo, te se obavezali da će u narednom periodu probati pronaći modalitete za bar minimalno povećanje osnovice za obračun plaće koja trenutno iznosi 276 KM.

Predstavnici Sindikata ponovo su predložili povlačenje žalbi koje ulažu pravobranioci KS na izrečene prvostepene presude u korist državnih službenika i namještenika iz radno-pravnog odnosa, jer one impliciraju značajno povećenje troškova postupka i nanošenje dodatne finansijske štete institucijama Kantona Sarajevo.

Predstavnici Vlade KS i taj prijedlog Sindikata smatraju opravdanim, te će u narednim danima o tom pitanju zauzeti konačni stav predstavnici Ministarstva pravde i uprave, Ministarstva finansija i Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS.