BiH

murat tahirović

Prekinuti s negiranjem genocida u Srebrenici koji je sudski dokazan

29/03/2021

Leposavić je izjavio na sjednici Skupštine Crne Gore da će biti spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid 'kada se to nedvosmisleno utvrdi'

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osudio je izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića kojom negira genocid u Srebrenici.

Leposavić je izjavio na sjednici Skupštine Crne Gore da će biti spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid ‘kada se to nedvosmisleno utvrdi’.

– Nažalost, nastavljaju tradiciju koju Srbija ima dugi niz godina. Jedno vrijeme je u Crnoj Gori bio ‘muk’, nije se govorili ni protiv ni za kada je u pitanju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i to je očit dokaz da je nova vlast pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – ocijenio je Tahirović.

U izjavi za Fenu je pohvalio reakciju međunarodne zajednice koja je odmah reagovala na izjavu o negiranju genocida, posebno izdvojivši reakciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

– To će na neki način dati do znanja i vlastima u Crnoj Gori da moraju prekinuti s negiranjem genocida u Srebrenici koji je i sudski dokazan – zaključio je Tahirović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.