Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni sud

Nema istrage protiv ljekara, danas presuda ocu djevojčice Nadin

nadin denis amina smajlovic
Porodica Smajlović

Nadin Smajlović se i dalje liječi van BiH, a Klinički centar u Tuzli preuzeo je nadležnost za izvještavanje i davanje uputnica Zavodu zdravstvenog osiguranja za plaćanje troškova djevojčicinog liječenja

Denisu Smajloviću, ocu djevojčice Nadin, danas će u Općinskom sudu Sarajevo biti izrečena presuda.

Presudu će u 15 sati izreći sudija Tin Begtašević.

Smajlović se našao na optuženičkoj klupi po optužbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da je ugrozio sigurnost prof. dr. Ede Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Odbili mu liječiti kćerku, on prijetio plinskim pištoljem

Otac djevojčice je, nakon što su mu ljekari u KCUS-u odbili liječiti kćerku te potpisati otpusno pismo, prijetio plinskim pištoljem. Zanimljivo je da je Tužilaštvo KS donijelo odluku da neće provoditi istragu protiv ljekara KCUS-a u slučaju djevojčice Nadin.

Ipak, vrlo efikasno je donesena odluka o podizanju optužnice protiv njenog oca Denisa Smajlovića.

Djevojčicini roditelji Denis i Amina Smajlović tražili su istragu protiv deset ljekara KCUS-a jer su odbili liječiti njihovu kćerku.

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj sistem ne funkcionira sve do trenutka dok ne uzmete pravdu u svoje ruke, a onda, odjednom, vidite kako svaka institucija radi svoj posao i pokazuje kako “postoji” sistem kada je u pitanju mali, obični čovjek. Svaki roditelj koji je doveden do očaja, kao što je to bio Denis, postupio bi isto. Denis će snositi odgovornost, ali je žalosno što u ovim klupama u sudnici ne vidimo one koji su uzrok svega ovoga”, kazala je Amina Smajlović za „Avaz“.

Ona napominje da je riječ o optužnici koja je podignuta iako prethodno Denis nije saslušan, pa je takva optužnica vraćena tužiocu na otklanjanje uočenih nedostataka. Riječ je o optužnici koja je podignuta istog dana kad je donesena i naredba o provođenju istrage protiv Denisa.

Stalne kontrole

“Cijela država je upoznata s riječima jedne osobe da se Nadin neće liječiti u KCUS-u, cijela država je osudila izjavu jednog ljekara i stav onih ljekara koji su odbili liječiti našu Nadin kad su o tome bili pitani od generalne direktorice KCUS-a. Denis, otac Nadin, moj suprug, kojeg se nikad nisam postidjela zbog njegovog postupka, nikoga nije mogao lišiti života plinskim pištoljem, sve je to izneseno u postupku koji je vođen u Sudu”, napominje Amina Smajlović.

Sud će iznijeti svoje, a mi se nećemo predavati

Dodala je da će, bez obzira na to kakva presuda bude, nastaviti sa svojom borbom.

“Sud će iznijeti svoje, a mi se nećemo predavati, borit ćemo se sad za Denisa, kao što se Denis borio za svoju Nadin. Zahvaljujući samo njemu i njegovoj predanosti da pomogne našoj Nadin, naše dijete je danas živo, a i, koliko-toliko, zdravo zahvaljujući naporima nas kao porodice i stalnim odlascima van BiH na liječenje i stalne kontrole – zaključuje majka djevojčice.

amina smajlovic
Foto: Screenshot/ YouTube
Amina Smajlović

Naglašava da namjera strpati oca u zatvor, a majku bez posla, neće proći bez njihovog otpora koji im ova država omogućava.

“Kakva god ona bila, nije kriva što su je neki prisvojili sebi, nije kriva jer je vođena krivim putem a nije niti kriva što su je neki odvojili od zakona i pravne sigurnosti na koju svi imamo pravo. Pozivamo sve da nam se pridruže 8. novembra 2023. godine u Općinskom sudu u Sarajevu na izricanju presude našem Denisu Smajloviću, ocu Nadin Smajlović, djevojčice radi kojeg je KCUS organizovao štrajk, gdje su prethodno ljekari izjavili da neće liječiti Nadin Smajlović, naše dijete, djevojčicu koja nikome od njih nije ništa loše uradila, osim toga ako se može smatrati krivom samo radi toga što se razbolila. Ujedno se zahvaljujemo na dosadašnjoj podršci”, navodi Amina Smajlović

Nadin Smajlović se i dalje liječi van BiH, a Klinički centar u Tuzli preuzeo je nadležnost za izvještavanje i davanje uputnica Zavodu zdravstvenog osiguranja za plaćanje troškova djevojčicinog liječenja.

Pitanje Arijane Memić

Do danas glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija nije odgovorila na zastupničko pitanje Arijane Memić. Ona joj je postavila pitanje:

„Iz kojeg razloga Tužilaštvo nije saslušalo tadašnju generalnu direktoricu Kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, koja se, također, našla u krivičnoj prijavi porodice Smajlović?“

Hronologija slučaja

  • 08.12.2022. godine, kantonalni tužilac donosi naredbu o provođenju istrage protiv Denisa Smajlovića!
  • 08.12.2022. godine, kantonalni tužilac podiže optužnicu protiv Denisa Smajlovića i istu dostavlja sudu na potvrđivanje!
  • 09.12.2022. godine, sud optužnicu vraća na doradu i preciziranje tužiocu. Sudija je tom prilikom naveo i uočio mnogo grešaka u radu tužioca. Sud je ostavio rok tužiocu, da u roku od 8 dana sasluša Denisa Smajlovića i da ga upozna sa dokazima na osnovu kojih ga sumnjiči za krivično djelo po optužnici!
  • 16.12.2022. godine, Denis Smajlović tek biva saslušan od strane tužioca, gdje mu tužilac saopćava da će protiv njega podići optužnicu! Denisu nije saopćeno da je tužilac već ranije 8. decembra 2022. godine, mimo saslušanja Denisa kao osumnjičenog, podigao optužnicu i istu dostavio sudiji na potvrđivanje! Prvi Denisov zahtjev za uvid u spis tužilaštva se odbija, kaže kantonalni tužilac da je sve kod suda, drugi zahtjev po Denisovim advokatima se ekspresno usvaja i omogućava Denisu prepis, odnosno fotokopiranje tužilačkog spisa.