Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedovoljan napredak

BiH najvjerovatnije bez preporuke o otvaranju pristupnih pregovora sa EU

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Koledž Evropske komisije sastaje se u srijedu, 8. novembra kako bi usvojio paket proširenja, koji obuhvata i odvojene godišnje izvještaje za svaku zemlju koja cilja članstvo u Evropskoj uniji

Bosna i Hercegovina najverovatnije neće dobiti preporuku o otvaranju pristupnih pregovora, saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora u Evropskoj komisiji.

Kako se saznaje iz ovih izvora, nakon zastoja u utorak na sastanku šefova kabineta evropskih komesara kada nije postignuta saglasnost o preporuci za Bosnu i Hercegovinu, nastavljene su neformalne konsultacije tokom cijele protekle večeri.

Pronađena je kompromisna formulacija koja bi se trebala obuhvatiti u godišnjem izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, prema kojoj će se zemlji obećati preporuka o otvaraju pristupnih pregovora kada se postigne neophodan stepen usaglašenosti sa kriterijumima za članstvo.

“Sveukupni dalji napori potrebni su da Bosna i Hercegovina ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u mišljenju (Evropske) komisije o njenoj aplikaciji za članstvo u EU i koracima navedenim u preporuci komisije za status kandidata. Stanje implementacije 14 ključnih prioriteta je navedeno u izvještaju o zemlji. Komisija će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom u EU kada se postigne neophodan stepen usaglašenosti sa kriterijumima za članstvo”, navodi se u kompromisnoj formulaciji.

O ovom tekstu tek treba da se izjasni Koledž Evropske komisije, koji čine svi komesari ove institucije.

Koledž Evropske komisije sastaje se u srijedu, 8. novembra kako bi usvojio paket proširenja, koji obuhvata i odvojene godišnje izvještaje za svaku zemlju koja cilja članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon usvajanja u Koledžu, ovaj dokument se objavljuje.

Ove godine će paket imati deset odvojenih izvještaja: šest zemalja Zapadnog Balkana, Turska, kao i zemlje Istočnog partnerstva: Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Ako se usvoji izvještaj za Bosnu i Hercegovinu u postojećoj verziji i bez preporuke o početku pregovora o članstvu, onda region ostaje bez pozitivne poruke.

Pojedinačni izvještaji o zemljama regiona pokazuju sivu sliku stanja u procesu reformi, koje su neophodne za napredak u procesima evropskih integracija.

Ukrajina i Moldavija će najvjerovatnije dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a za Gruziju se očekuje da Evropska komisija preporuči kandidatski status.